Česká pošta podala rozklad proti rozhodnutí Českého telekomunikačního úřadu

18.03.2015 9:41

Česká pošta dnes podala v zákonem stanovené lhůtě rozklad proti rozhodnutí Českého telekomunikačního úřadu o stanovení výše čistých nákladů na poskytování základních poštovních služeb, tzv. univerzální služby, za rok 2013.

Česká pošta podala rozklad proti rozhodnutí Českého telekomunikačního úřadu
Foto: Archiv
Popisek: Česká pošta

Česká pošta shledala po prostudování rozhodnutí ČTÚ důvody pro to, aby podala rozklad. Jedná se o zásadní rozhodnutí vzhledem ke skutečnosti, že v minulosti dosud nebyla výše čistých nákladů na poskytování univerzální služby v oblasti poštovních služeb v ČR, nikdy stanovována. Česká pošta konzultovala důvody k podání rozkladu s nezávislým ověřovatelem, poradenskou společností EY, která je potvrdila.

Bez ohledu na výsledek tohoto správního řízení by se na úhradě čistých nákladů univerzální služby měli dle stávající právní úpravy podílet všichni poskytovatelé poštovních služeb podle svých tržních podílů. To však ve výsledku znamená, že by Česká pošta z větší části kompenzaci financovala sama sobě. A to pouze za předpokladu, že kompenzační fond bude naplněn, tedy že do něho přispějí podle zákona také ostatní operátoři na trhu. V případě stávajícího modelu financování základních poštovních služeb lze předpokládat, že výsledná výše kompenzace bude zcela zanedbatelná v porovnání s vynaloženými náklady na jejich zajištění a současně kompenzační fond nebude naplněn. Na tuto situaci Česká pošta dlouhodobě upozorňuje. Na obdobném principu byl postaven kompenzační fond v telekomunikacích, který reálně nikdy nefungoval a byl následně zrušen a nahrazen úhradou ze státního rozpočtu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

19:15 DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) v Opravně tramvají v Ústředních dílnách v Hostivaři uvedl do prov…