Česká republika s dalšími státy předložila Evropské komisi doporučení k Jednotné digitální bráně

10.12.2016 16:23

MPO připravilo doporučení Komisi, jak by mohla vypadat tzv. Jednotná digitální brána (Single Digital Gateway). K iniciativě se připojilo dalších šest států. Jejím cílem je zajistit kvalitní elektronický portál služeb a informací, který všem občanům a firmám usnadní bezproblémový pohyb a podnikání na celém vnitřním trhu. Jeho hlavní výhodou je umístění všech relevantních informací na jednom místě.

Česká republika s dalšími státy předložila Evropské komisi doporučení k Jednotné digitální bráně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Jednou z překážek, na kterou čeští podnikatelé i občané při pohybu na vnitřním trhu opakovaně narážejí, je dostupnost relevantních a aktualizovaných informací a služeb na jednom místě. Cílem jednotné digitální brány, nebo-li portál portálů je tento zásadní nedostatek odstranit. Tento projekt by se měl stát hojně vyhledávaným kontaktním bodem pro všechny občany a podnikatele EU, kteří budou chtít získat informace nebo využít veřejné služby spojené s přeshraničními ekonomickým aktivitami v jasném, koherentním a uživatelsky příjemném formátu.

Česká republika projektu vyjádřila podporu i tím, že jako první členský stát oficiálně předložila v srpnu 2016 Komisi a ostatním členským státům vlastní vizi o jeho budoucím rozvoji. Dále se pak stala garantem této agendy v tzv. skupině stejně smýšlejících států. V prosinci 2016 předkládá společně s dalšími šesti státy doporučení Komisi a hodlá se dále aktivně podílet na spoluvytváření této užitečné iniciativy.

Účelem Jednotné digitální brány je sjednotit existující elektronické rozcestníky a kontaktní místa pro podnikatele a občany na evropské i národní úrovni (Your Europe, Solvit, JKM, atd.) pod jednu střechu. Jednotná digitální brána by podle České republiky měla stát na třech základních pilířích. Tím prvním je užší koordinace mezi Komisí a členskými státy, kdy všichni aktéři budou předvídatelně koordinovat své aktivity ve správě národních portálů s informacemi a službami pro veřejnosti. To vyřeší současný stav, v němž jednotliví aktéři mezi sebou nedostatečně a neefektivně komunikují. Druhým pilířem je jednotný obsah. Jednotná digitální brána zajistí jednotné, neduplicitní a aktualizované poskytování služeb a informací po celé EU. To umožní podnikatelům a občanům efektivně hledat informace a využívat veřejné služby. Třetím pilířem je společná značka nebo dynamické uživatelské rozhraní. Tímto se vytvoří kompaktně a celoevropsky fungující a vzájemně propojené síť e-kontaktních center a rozcestníků. To by o nich mělo zvýšit dosud nízké povědomí mezi občany a podnikateli. Více informací lze nalézt v originálním dokumentu zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…