Divadla ABC a Rokoko zkouší Bylo nás pět a Kdo se bojí Virginie Woolfové?

10.01.2014 17:31

Divadla ABC a Rokoko zahájila ve čtvrtek 9. ledna zkoušení nových inscenací. V Divadle Rokoko připravuje režisér Petr Svojtka inscenaci Kdo se bojí Virginie Woolfové?, hlubokou sondu do partnerských vztahů. V Divadle ABC se diváci mohou těšit na svéráznou adaptaci Poláčkovy knihy Bylo nás pět, kterou zrežíruje Arnošt Goldflam. Premiéry jsou plánovány na 15. a 22. března.

Divadla ABC a Rokoko zkouší Bylo nás pět a Kdo se bojí Virginie Woolfové?
Foto: red
Popisek: Městská divadla pražská

První březnovou premiérou bude v Divadle Rokoko komorní drama Kdo se bojí Virginie Woolfové? Režisér Petr Svojtka si vybral jeden z nejpozoruhodnějších textů, které americká dramatika druhé poloviny dvacátého století dala světu. Albeeho hra byla ve své době velmi kontroverzní a i přes značné problémy s cenzurou měla fenomenální divácký úspěch. „Naše inscenace přichází téměř přesně 50 let po prvním uvedení této hry v Česku v Divadle S. K. Neumanna (nyní Divadlo pod Palmovkou) v režii Václava Lohniského. Byla to také evropská premiéra, první uvedení na kontinentu, až po nás byla uvedena ve Švédsku v režii Ingmara Bergmana,“ popisuje Petr Svojtka a dodává, že získat práva bylo opravdu velmi náročné.

„Jedná se takřka o ikonickou hru a je velká výzva se s tímto textem potkat. Nezabývá se jen partnerskými vztahy, ale má přesahy až k lidské existenci. Ačkoli se odehrává na přelomu 50. a 60. let v USA, nemůže se člověk při jejím čtení ubránit dojmu, že se odehrává dnes a tady, vůbec ji nezavál čas, je i nesmírně vtipná – byť je občas humor jízlivý a zlý. Navíc nový překlad jí dává zcela aktuální vyznění,“ říká Petr Svojtka, který má k dispozici úplně nový překlad Jiřího Joska zpracovaný přímo pro Městská divadla pražská.

Děj nás zavede na soukromý večírek dvou manželských párů (Veronika Gajerová a Aleš Procházka, Veronika Kubařová a Viktor Dvořák) působících na malé americké univerzitě. Hra boří mýtus o tzv. americkém snu, poklidný dialog se tu záhy změní v řadu vzájemných urážek, jízlivostí a „praní špinavého prádla“, které ukazuje na vnitřní prázdnotu všech zúčastněných, jejich traumata a také povrchnost a dutost vzájemných vztahů. Tito lidé se chtějí odpoutat od svých bolestí a kruté reality hraním her. Inscenace je plná nečekaných dramatických zvratů, diváci netuší, co je iluze a co skutečnost, od začátku až do konce je tak nechává v napětí.

22. března pak čeká Divadlo ABC premiéra adaptace Bylo nás pět. Svou verzi, provázenou celou řadou dobových melodií, zrežíruje Arnošt Goldflam, který je velkým znalcem a milovníkem slavné Poláčkovy knihy. Zajímavostí je, že premiéra bude přesně v den autorových narozenin, Karel Poláček se narodil 22. 3. 1892. Podle dramaturgyně Věry Maškové bude základní devizou inscenace adaptace skvělé, vtipné a lehce nostalgické literatury, která patří ke klenotům české kultury. „Vyniká především úžasnou jazykovou ekvilibristikou, hravostí a nápaditou obrazností,“ dodává dramaturgyně.

Roli Petra Bajzy ztvární Vasil Fridrich, ostatní členy klukovské party budou hrát také dospělí – Bejvala Martin Písařík, Edu Kemlinka Robert Hájek, Zilvara Petr Klimeš a v roli Čeňka Jirsáka se alternují Jaromír Nosek s Tomášem Novotným. Kuriózně to ale podle režiséra působit nebude: „Já počítám s tím, že to uděláme přiznaně. Nemám totiž rád tu stylizaci, kdy si herci vezmou krátké gatě s šikmou kšandou – to je mi protivné. Takže herci přijdou, představí se svými vlastními jmény a řeknou, já budu dělat toho a toho... Čili klíč k tomu, jak to celé vnímat, dáme divákům hned na počátku. Bude to prezentováno jako vzpomínka dospělých lidí na uprchlé, tak trochu idylické dětství.“

Karel Poláček / Arnošt Goldflam
Bylo nás pět

Režie: Arnošt Goldflam
Dramaturgie: Věra Mašková
Scéna: David Marek
Kostýmy: Petra Goldflamová Štětinová
Hudba: Zbyněk Matějů
Pohybová spolupráce: Jana Hanušová

Hrají: Pavel Juřica, Vasil Fridrich, Robert Hájek, Martin Písařík, Jaromír Nosek / Tomáš Novotný, Petr Klimeš, Anna Suchánková, Nikol Koukolová, Oldřich Vízner / Jaroslav Vlach, Hana Doulová, Jiří Schwarz, Evellyn Pacoláková, Hanuš Bor, Jitka Smutná, Henrieta Hornáčková, Jan Szymik, Zdeněk Dolanský, Zbigniew Kalina

Premiéra 22. 3. 2014 v Divadle ABC

Edward Albee
Kdo se bojí Virginie Woolfové?

Režie: Petr Svojtka
Překlad: Jiří Josek
Dramaturg: Jiří Janků
Scéna: Ondřej Nekvasil, Zuzana Ježková
Kostýmy: Zuzana Ježková
Hudba: Vladimír Nejedlý
Hrají: Aleš Procházka, Veronika Gajerová, Viktor Dvořák, Veronika Kubařová

Premiéra 15. 3. 2014 v Divadle Rokoko

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…