Ke změnám, kterých si nešlo nevšimnout, patří zdražování potravin. Kdo ale nenakupuje střídavě v ČR a ostatních evropských zemích, těžko mohl postřehnout to, co otevřeně přiznává Česká národní banka: tempo zdražování potravin v Česku je vyšší, než činí průměr celé Evropské unie. Zatímco v EU za posledních sedm let potraviny podražily o 25 %, v ČR bylo tempo o pět procentních bodů vyšší, připomíná Ekonomika.cz.
Jedním z aspektů ovlivňujících konečnou cenu potravin je mimo jiné daň z přidané hodnoty. Její snížená sazba, která se na potraviny vztahuje, se od roku 2008 zvýšila trojnásobně a v Evropě patří k těm vyšším (Německo 7 %, Rakousko 10 %, Polsko 5 %, Dánsko 25 %, Slovensko 20 %).
Na zdražování z poslední doby pak mělo největší vliv oslabení koruny v režii ČNB. Vzhledem k tomu, že se ze surovin dovážených ze zahraničí vyrábí značná část základních potravin na českém trhu, vede oslabení koruny nejen ke zdražení zahraničního zboží, ale také velké části toho českého.
Čeští výrobci potravin proto předpokládají v roce 2014 zvyšování cen v rozmezí pěti až osmi procent.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva