FN Brno: Jsme první nemocnice v ČR, který má simulátor pro kardiovaskulární intervence

13.06.2019 12:46

Fakultní nemocnice Brno má jako první nemocnice v České republice simulátor pro kardiovaskulární intervence. Jedná se o high-end kardiovaskulární simulátor švédské firmy Mentice, který umožňuje především nácvik diagnostických a intervenčních zákroků na srdečních tepnách. Vedle toho je však možné nacvičit i katetrovou léčbu cévní mozkové příhody a dalších srdečních strukturálních a periferních cévních intervencí. Pro FN Brno se tímto přístrojem otevírá další možnost spolupracovat s podobnými centry ve světě.

FN Brno: Jsme první nemocnice v ČR, který má simulátor pro kardiovaskulární intervence
Foto: fnbrno.cz
Popisek: Fakultní nemocnice Brno - logo

Unikátní přístroj poskytuje skvělou možnost výuky a nácvik speciálních katetrových léčebných zákroků často zachraňujících životy pacientů. Na rozdíl od zákroků na pacientech na katetrizačním sále, se jedná o bezpečnou metodu tréninku speciálních dovedností „na sucho“, které probíhají pod vedením zkušených kolegů a kde mladí lékaři mohou napravovat chyby bez ohrožení pacientů.

Kardiovaskulární simulátor je umístěn na Interní kardiologické klinice FN Brno a LF MU, která ho bude mít k dispozici pro další výcvik a odbornou erudici lékařů kardiologů.

„Dokonce se lékaři mohou cvičit i v katetrové léčbě tzv. strukturálních srdečních intervencí. Z nich si dovolím vybrat t.č. nejdůležitější a také nejrychleji se rozvíjející oblast, kterou je katetrová implantace aortální chlopně (TAVI). V případě že by pacienti s aortální stenózou, pro kterou je TAVI určena, nebyli takto léčeni, jejich životní prognóza by často byla dokonce horší než u pacientů s nádorovým onemocněním,“ říká přednosta Interní kardiologické kliniky FN Brno a LF MU doc. MUDr. Petr Kala, Ph.D., FESC, FSCAI.

Pozvaní hosté

Oficiálního zahájení se zúčastnili významní hosté, mj. ředitel FN Brno MUDr. Roman Kraus, MBA, přednosta IKK FN Brno a LF MU doc. MUDr. Petr Kala, Ph.D., FESC, FSCAI, přednosta KRNM prof. MUDr. Vlastimil Válek, CSc. a dále předseda České kardiologické společnosti prof. MUDr. Miloš Táborský, Ph.D., MBA, FESC, dále doc. MUDr. Petr Němec, CSc., MBA ředitel Centra kardiovaskulární a transplantační chirurgie a předseda České společnosti kardiovaskulární chirurgie, zástupce firmy Mentice pan Thomas Sunnanväder, dále ředitelka Zdravotnické záchranné služby Jmk MUDr. Hana Albrechtová, Michal Pelánek (distributorská firma Medim spol. s r.o.) aj.

Přístroj si může vyzkoušet každý a to i laik

Ačkoliv je trénink primárně určen k výcviku lékařů, práci na kardiovaskulárním simulátoru a „záchranu životů“ si může vyzkoušet i laik!

Video o simulátoru pro kardiovaskulární intervence si můžete prohlédnout ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

22:12 DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

Ve čtvrtek 9. května 2024 uplyne 50 let od slavnostního zahájení provozu první trasy metra v Praze. …