FN Hradec Králové: III. interní gerontometabolická klinika FN HK si připomíná 30. výročí svého vzniku

07.10.2021 10:57 | Tisková zpráva

III. interní gerontometabolická klinika Fakultní nemocnice Hradec Králové si letos na podzim připomíná 30. výročí svého založení. Klinika, na které je ročně hospitalizováno více než 2200 pacientů a dalších téměř 25 000 je vyšetřeno ambulantně, zajišťuje péči především o pacienty, kteří mají potíže s metabolismem a o geriatrické pacienty.

FN Hradec Králové: III. interní gerontometabolická klinika FN HK si připomíná 30. výročí svého vzniku
Foto: fnhk.cz
Popisek: Fakultní nemocnice Hradec Králové

Klinika od svého začátku provozuje jednotku intenzivní metabolické péče, která zajišťuje akutní péči o pacienty se selháváním orgánů a životních funkcí zejména při poruchách výživy, gastrointestinálního ústrojí, ale také při akutních otravách.

Anketa

Je Světlana Witowská dobrá moderátorka?

7%
93%
hlasovalo: 16348 lidí
„Vývoj medicíny za poslední tři desítky let je možné doložit například údajem, že před 30 let byla na této jednotce mortalita pacientů kolem 25 procent, nyní se pohybuje okolo 10 procent,“ uvedl přednosta klinika prof. MUDr. Vladimír Blaha, CSc.

Součástí kliniky je také jednotka intenzivní geriatrické péče, která byla svého času založena jako první v České republice a která zajišťuje akutní péči o geriatrické pacienty, vyžadující speciální přístup s ohledem na křehkost pacientů v seniorním věku. 

Významným vývojem prošla také oblast péče o pacienty s poruchami výživy, metabolickými problémy – například vysokým cholesterolem nebo obezitou či pacienty s onemocněním diabetes mellitus, které se vyskytuje u téměř deseti procent populace. „Také v této oblasti se objevila spousta nových léků a léčebných postupů, které byly dříve nepředstavitelné, například inzulinová pumpa s automatickým dávkováním inzulinu nebo nové možnosti umělé výživy či infuzních roztoků,“ uvedl přednosta kliniky.

S ohledem na demografický vývoj a stárnutí společnosti klinice stále přibývá pacientů a do budoucna bude nutné uvažovat o jejím kapacitním rozšíření. „U geriatrických pacientů je potřeba jejich akutní problémy řešit tak, aby zůstali co nejdéle soběstační, měli zachovanou kvalitu života a ideálně nemuseli využívat lůžka následné péče,“ dodal profesor Blaha.

III. gerontometabolická klinika FN HK péči o pacienty zajišťuje na dvojici jednotek intenzivní péče, interní a geriatrické a na lůžkových odděleních metabolickém, nefrologickém, geriatrickém, diabetologickém a oddělení následné péče. Celkem klinika nabízí více než 100 lůžek. Klinika také zajišťuje vzdělávání a výzkum v této oblasti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…