Generali: Zimní dovolená bez pojištění se může proměnit v horor

01.12.2013 10:20

Češi jsou v evropských pohořích známi jako národ dobrých, zkušených a ukázněných lyžařů. Do alpských středisek zamíří každou zimu zhruba půl milionu Čechů, dalších 900 000 dospělých i dětí lyžuje v tuzemsku. Jen málokdo se dnes naštěstí vydá na zimní dovolenou bez odpovídajícího pojištění.

Generali: Zimní dovolená bez pojištění se může proměnit v horor
Foto: Pojišťovna Generali
Popisek: Pojišťovna Generali

„Například jen účet za jeden z nejběžnějších úrazů při lyžování, zlomeninu končetiny, se na zimní dovolené v Alpách pohybuje až kolem 400 000 korun,“ uvádí Pavel Sivák, vedoucí oddělení pojištění privátních rizik pojišťovny Generali.

Podle statistik pojišťovny Generali se nejvíce případů, kdy musí na zimní dovolené zasahovat asistenční služba, odehraje v únoru a březnu. Naopak nejméně případů vykazují tradičně statistiky v prosinci.

V zimním období se největší počet asistenčních případů řeší v Rakousku, těsně následuje Itálie. Třetí místo patří Egyptu, který setrvává na předních příčkách statistik nejen v létě, ale také v zimě.

Pokud jde o lékařské diagnózy, v létě i v zimě stojí na čele tabulky úrazy. V letní sezóně jsou na druhém místě zažívací obtíže, třetí příčka patří infekčním onemocněním horních a dolních cest dýchacích. V zimní sezóně je pořadí těchto dvou diagnóz opačné.

Pro zimní dovolenou je typický vyšší počet pojistných událostí z připojištění odpovědnosti za škodu. Zatímco v letní sezóně je jejich počet minimální, v loňské zimní sezóně se škody z odpovědnostního připojištění posunuly již na 5. místo.

Právě při zimních zájezdech se Češi stále častěji setkávají s tím, že při srážce na sjezdovce se na nich cizinci snaží vyzískat značnou náhradu, ať už nehodu zavinili, nebo ne. Pokud by lyžař neměl pojištění, mohl by takovou dovolenou splácet celý život.

Ale i v případě, že lyžař má pojištění odpovědnosti za škodu, musí být obezřetný. „U pojištění odpovědnosti je nezbytně nutné zajistit svědky události a nepodepisovat nic čemu nerozumím! Tyto případy se vyskytují především při vycestování do alpských zemí, kde se někteří právníci snaží pod tlakem okolností donutit lidi k podpisům dokumentů, které jim následně mohou způsobit problémy na celý život,“ varuje Pavel Sivák z pojišťovny Generali.

„Například po střetu na sjezdovce v Itálii advokát poškozené německé lyžařky, která si zlomila ruku, nejdříve vymáhal na naší klientce v přepočtu téměř dva miliony korun a nárok přes 240 tisíc korun uplatnila i německá zdravotní pojišťovna. Advokát Němky zprvu neakceptoval žádný kompromis. Po složitých jednáních a prohlídce revizním lékařem jsme nakonec s právníkem i dalšími dotčenými stranami dohodli narovnání, které se přiblížilo jednomu milionu korun. Výdaje naší klientky byly z tohoto hlediska minimální, protože je pokrylo odpovědnostní připojištění,“ dodává Pavel Sivák z Generali.

Zimní příběh s dobrým koncem

Cena zdraví se vyčíslit nedá, ale můžeme srovnávat cenu, kterou bychom za své uzdravení museli v zahraničí zaplatit, a ceny pojištění. Běžný úraz na snowboardu či na lyžích může vyjít v zahraničí hodně draho. Nejčastějším případem bývá úhrada léčby za zlomené končetiny, tedy ošetření, rentgen, operace, repatriace sanitkou s lékařskou eskortou zpět do ČR. Náklady se mohou dohromady vyšplhat přes 400 tisíc korun. Každý si jistě dokáže spočítat, že pokud by nebyl pojištěný a musel si vše hradit sám, i po té, co by se uzdravil, na další lyžovačku by patrně hned tak nevyjel.

Téměř šedesátiletý klient pojišťovny Generali, který vloni v prosinci s manželkou lyžoval v Rakousku, měl vážný úraz na sjezdovce. Bližší okolnosti bohužel nejsou známy, protože muž byl v rozhodný okamžik zranění sám a úraz nikdo neviděl. Pravděpodobně však došlo k vážnému pádu. Vzhledem k tomu, že lyžař neměl helmu, došlo k rozsáhlému poranění hlavy. Klient byl převezen do nemocnice vrtulníkem v hlubokém bezvědomí, intubovaný na ventilaci. Úvodní vyšetření ukázala rozsáhlé traumatické mozkové krvácení.

„Zpočátku nebylo jasné, zda nebude mít úraz fatální následky, ale po dvanácti dnech hospitalizace byl klient schopen převozu do nemocnice v ČR s prognózou úplného uzdravení. Po celou dobu hospitalizace s ním byla manželka, kterou jsme také repatriovali domů. Celou událost jsme zvládli tak, že klient oslavil vánoční svátky již v ČR,“ vylíčila událost MUDr. Jana Ježková, senior lékařka asistenční služby pojišťovny Generali. U tohoto manželského páru se celkové náklady na hospitalizaci, repatriaci a transport vrtulníkem vyšplhaly na 200 000 korun.

„Cestovní pojištění s připojištěním zimních sportů a odpovědnosti je v případě zahraniční lyžovačky nezbytností. V opačném případě se jedná o zcela zbytečný hazard. Cestovní pojištění dnes můžeme uzavřít pohodlně z domova a za pár minut na internetu i na sociálních sítích. Například na facebookovém profilu Generali jej lze získat až o čtvrtinu levněji. Nejen pro sebe, ale i pro další čtyři přátele v rámci jedné cestovní smlouvy,“ uvedl tiskový mluvčí pojišťovny Generali Jiří Cívka.

Jak dodává, základní pojistka včetně připojištění sportů a odpovědnosti stojí od 25 korun na osobu a den pro zimní pobyt v evropských horách, při sjednání přes facebookový profil Generali.

Případ z druhého konce světa

Kromě Egypta v zimních statistikách pojišťovny Generali figurují také například USA, Thajsko či Turecko. Jeden z příběhů s dobrým koncem vyřešila pojišťovna s Europ Assistance vloni v zimě na Novém Zélandu. 

Mladá klientka, která zde byla na studijním pobytu, dostala velké bolesti zad následované vážnými poruchami hybnosti dolních končetin. Jednalo se o rozsáhlý hnisavý zánět v okolí páteře, který si vyžádal několikatýdenní hospitalizaci a intenzivní antibiotickou léčbu.

Bohužel tento případ komplikovaly dvě skutečnosti. První bylo dívčino veganství, které zapříčinilo hlubokou anemii, a ta znemožňovala brzkou repatriaci. „Klientku jsme museli přesvědčit o nutnosti krevní transfuze, tak aby byl transport vůbec možný. Po dlouhých hovorech s lékařkou asistenční služby došlo i ke změně názoru klientky, která se rozhodla pro radikální změnu stravovacích návyků,“ popisuje situaci MUDr. Jana Ježková z asistenční služby Europ Assistance.

Nakonec vše dobře dopadlo, zdravotní stav studentky se podařilo natolik vylepšit, že byla schopna repatriace komerčním letem s lékařským doprovodem, a náklady na hospitalizaci s repatriací se přiblížily částce 1,7 milionu korun.

Autem na lyže

V případě vycestování do zahraničních horských středisek se lidé z České republiky dopravují nejčastěji vlastním automobilem. Také tady je důležité dbát na povinné ručení a případně pojištění pro cesty do zahraničí.

Mezi nejčastější služby, které asistenční služba v zimní sezóně poskytuje, patří odtahy vozidel do ČR, opravy na místě a poskytování náhradního vozidla. Většinou jde o nehody, poruchy motoru či zamrzlou baterii. Stát se mohou i běžné zimní nehody, jako je zapadlé auto, zamrzlý zámek, zamrzlá ruční brzda, zamrzlý kabel nebo přimrzlé stěrače.

Pro maximální bezpečnost a klid na zimní dovolené si před odjezdem zkontrolujte, na jaké služby se vztahují asistenční služby k povinnému ručení či havarijnímu pojištění, abyste je mohli případně doplnit o rozšířenou asistenci. Zimní pneumatiky jsou samozřejmostí a nezapomeňte na sněhové řetězy. Před cestou se informujte o aktuálním stavu silnic a zimních uzavírkách, některé průsmyky mohou být uzavřené kvůli sněhu nebo počasí. Vyplatí se mít s sebou dostatek jídla a pití, hodí se i deka pro případ uvíznutí v koloně a mapa pro případ nefunkční navigace.

O průzkumu GENERALI

Exkluzivní průzkum v zemích střední a východní Evropy realizovala pojišťovna GENERALI ve spolupráci s institutem MARKETAGENT.COM v průběhu měsíce září 2013. Dotazování metodou CAWI bylo zaměřeno na cílovou skupinu obyvatel starších 18 let, kteří žijí v ČR, Polsku, Maďarsku, na Slovensku a v Rakousku a mají vlastní auto. Jednalo se o vzorek 4 015 respondentů, 49,5 % mužů a 50,5 % žen.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pojišťovna Generali

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

7:14 Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

Před 20 lety Česko vstoupilo do Evropské unie, a započala tak etapa ekonomických i společenských změ…