Hospodářská komora: Odkládání rozhodnutí o prolomení limitů v lomu ČSA není řešením, ale jen vyústěním dalších nejistot v energetice

19.10.2015 19:48

Hospodářská komora České republiky souhlasí s prolomením územních ekologických limitů těžby hnědého uhlí na dole Bílina za situace, že budou splněna všechna související nutná opatření, tedy taková, aby se vůbec těžit uhlí dalo a dalo se i efektivně využívat ve prospěch podniků a domácností. Otázku prolomení či neprolomení územních ekologických limitů na dole Československé armády je ale potřeba rozhodnout v co nejkratší době.

Hospodářská komora: Odkládání rozhodnutí o prolomení limitů v lomu ČSA není řešením, ale jen vyústěním dalších nejistot v energetice
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

„Odkládaní rozhodnutí o prolomení limitů v lomu ČSA není řešením, ale jen vyústěním dalších nejistot v energetice,“ upozorňuje prezident Hospodářské komory České republiky Vladimír Dlouhý, podle něhož rozhodnutí o prolomení či neprolomení územních ekologických limitů na dole Československé armády je potřeba učinit co nejdříve. A to tak, aby byla zajištěna palivo-energetická bilance státu a zároveň aby byly vytvořeny nutné podmínky pro její těžbu.

Existuje pro to hned několik důvodů. Poslední informace, které Hospodářská komora ČR získala, ukazují, že mohou vzniknout vážné disproporce u energetických zdrojů, které měly podle nově aktualizované Státní energetické koncepce nahradit výpadek ve výrobě energie z pevných fosilních paliv, a to konkrétně v oblasti jaderné energetiky. „Nestandardně nízká cena silové elektřiny ale způsobuje, že klasicky pojatá ekonomika návratnosti vložených investic poukazuje na ekonomickou neefektivitu modernizace a výstavbu jaderné elektrárny,“ varuje Dlouhý.

Do dnešního dne navíc není ani rozhodnuto, kdo bude investorem nových jaderných bloků a v případě ČEZu jestli vláda ČR vystaví projektu záruky. Dalším významným aspektem ohrožujícím další rozvoj jaderné energetiky je nesoulad dalších zákonů ČR (zmiňme třeba stavební zákon) se Státní energetickou koncepcí.

Také k obnovitelným zdrojům bylo řečeno mnohé, nezapomeňme ale, že jejich těžiště a umístění musí být soustředěné v místě spotřeby. Z tohoto důvodu, ale i z důvodu nutnosti rekonstruovat přenosové soustavy a distribuční soustavy elektřiny, bude nutné vynaložit značné finanční prostředky na tyto rekonstrukce. „Do dnešního dne ale nejsou zcela jasné představy, z jakých finančních zdrojů tyto rozsáhlé investice budou uhrazeny. Otázka dalšího rozvoje obnovitelných zdrojů v zemi je tedy omezená geologicko-klimatickými podmínkami našeho státu a také otázkou nutné další finanční podpory,“ doplňuje Dlouhý. 

Potíže vyvstávají i v souvislosti se snahou zvyšovat energetickou účinnost. Úkoly dané energeticko-klimatickým balíčkem, které přijala vláda a které jsou stanoveny do roku 2020, zásadním způsobem ČR neplní.

„Vyvstává s tím i otázka, zda je vůbec reálné je splnit. Mám obavy, že výše úspor nevychází z detailní znalosti jednotlivých spotřebičů energie. A neméně důležitou otázkou je, zda dotčené subjekty mají finanční prostředky na investice do úspor,“ říká Dlouhý, který zároveň dodává: „Z výše uvedených pohledů je potřeba nahlížet na další vývoj energetických zdrojů spalujících pevná fosilní paliva. V tomto kontextu a také v kontextu boje s vysokou nezaměstnaností v Ústeckém kraji prolomení územních ekologických limitů těžby hnědého uhlí na dole Bílina dává smysl.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…