Investice do péče porodních asistentek mohou vést k záchraně milionů životů žen i novorozenců

04.06.2014 17:19

Nová zpráva odhaluje velké rozdíly v péči poskytované porodními asistentkami v 73 zemích, ve kterých sehrávají mimořádně důležitou roli.

Investice do péče porodních asistentek mohou vést k záchraně milionů životů žen i novorozenců
Foto: archiv
Popisek: Porodní asistentka

Zpráva, kterou dnes v Praze zveřejnil Populační fond OSN (UNFPA) společně s Mezinárodní konfederací porodních asistentek (ICM), Světovou zdravotnickou organizací (WHO) a dalšími partnery upozorňuje, že v 73 státech, kde jsou služby porodních asistentek nejvíce potřeba, mají vážné problémy s jejich nedostatkem. Zpráva doporučuje nové strategie pro řešení tohoto problému, díky kterým by bylo možné zachránit miliony životů žen i novorozenců.

V 73 afrických, asijských a latinskoamerických zemích, na které se zpráva State of the World’s Midwifery 2014: A Universal Pathway – A Woman’s Right to Health (Činnost porodních asistentek 2014: Univerzální cesta – právo žen na zdraví) zaměřuje, dochází k 96 procentům úmrtí rodiček na světě, 91 procentům případů mrtvě narozených dětí a 93 procentům případů úmrtí novorozenců. V těchto zemích ale působí pouze 42 procent z celosvětového počtu porodních asistentek, zdravotních sester a lékařů. Zpráva tyto země naléhavě vyzývá, aby investovaly do vzdělávání a školení porodních asistentek a pomohly tak odstranit jejich evidentní nedostatek. Investice do vzdělávání a školení porodních asistentek podle mezinárodně sjednaných standardů mohu mít - jak dokazuje příklad z Bangladéše - návratnost až 1 600 procent.

„Porodní asistentky jsou výrazným přínosem pro zdraví rodiček i novorozenců a přispívají tak k dobrému stavu celých komunit. Přístup ke kvalitní zdravotní péči je základním lidským právem. Vyšší investice do péče poskytované porodními asistentkami jsou klíčem k tomu, aby toto právo mohly využívat všechny ženy,“ uvádí Dr. Babatunde Osotimehin, výkonný ředitel UNPFA.

Porodní asistentky hrají klíčovou roli při naplňování Rozvojových cílů tisíciletí číslo 4 (snižování dětské úmrtnosti) a číslo 5 (zlepšování zdraví matek). Pokud jsou porodní asistentky vyškoleny podle mezinárodních standardů a v rámci plně funkčního zdravotnického systému, mohou zajistit přibližně 90 procent nutné péče o rodičky a novorozence a potenciálně tak snížit počet úmrtí rodiček a novorozenců o dvě třetiny. I přesto, že v 73 zemích, na které se zpráva zaměřuje, trvale klesá počet úmrtí rodiček (od roku 1990 ročně o 3 procenta) i novorozenců (od roku 1990 každoročně o 1,9 procenta), musí tyto země udělat více, aby zajistily kriticky chybějící péči porodních asistentek.

„Činnost porodních asistentek je pro tento typ péče i pro životy rodiček a novorozenců nepostradatelná. Zpráva předchází speciální sérii článků, které na toto téma připravil časopis Lancet. Společně by se měly stát vodítkem pro politiky jak předcházet zbytečným úmrtím rodiček a novorozenců,“ říká Frances Day-Stirk, prezidentka Mezinárodní konfederace porodních asistentek (ICM).

Zpráva představená na 30. kongresu Mezinárodní konfederace porodních asistentek v Praze, který se koná v tříletých intervalech, zdůrazňuje, čeho bylo dosaženo od první zprávy publikované v roce 2011. Popisuje odstraňování překážek ve čtyřech hlavních oblastech, kterými jsou dostupnost, přístupnost, přijatelnost a kvalita péče poskytované porodními asistentkami. Mnoho zemí účinně posílilo péči poskytovanou porodními asistentkami a zlepšilo přístup k jejich službám. Téměř polovina ze 73 států sledovaných touto zprávou (45 procent) podnikla kroky na zachování péče v odlehlých oblastech, 28 procent států zvyšuje celkový počet a uplatnění porodních asistentek. V pětině z těchto států zavedli nové zásady práce a 71 procent zemí zlepšilo sběr dat, což jim umožňuje řešit nedostatky v péči i ve vzdělání.

I přes celkové zlepšení existují mezi sledovanými státy velké rozdíly např. v přístupu ke službám nebo v úrovni rozšířenosti chudoby. Počet adekvátně vyškolených porodních asistentek je stále nedostatečný a každý rok dochází ke stovkám tisíc zbytečných úmrtí. Jen 22 procent z těchto zemí má dnes potenciálně dostatečný počet porodních asistentek, ve více než třech čtvrtinách sledovaných států (78 procent) se tak musí vyrovnávat s nedostatkem vyhovující péče. S rostoucí populací se budou zvyšovat i nároky na zdroje a infrastrukturu, pokud nebudou přijata náležitá opatření.

Zpráva za rok 2014 zahrnuje doporučení pro řešení nedostatků, aby všechny ženy měly přístup ke službám v oblasti sexuálního, reprodukčního zdraví a k mateřské a novorozenecké péči. Patří sem oblasti jako preventivní a podpůrná péče, okamžitá dostupnost záchranné lékařské péče v případě potřeby a zajištění vyššího odborného vzdělání. Obecně řečeno, ženy by celkově měly oddalovat sňatky, měly by mít přístup ke zdravé výživě a v průběhu těhotenství by měly mít možnost alespoň čtyřikrát postoupit lékařskou prohlídku.

„Tato zpráva stejně jako nedávná iniciativa „Every Newborn Action Plan,“ kterou schválilo Světové zdravotnické shromáždění, ukazuje jasnou cestu vpřed. Cílem obou iniciativ je podpořit vlády, aby v národních plánech zdravotní péče vyčlenily odpovídající zdroje na zdravotní služby pro těhotné ženy, matky a novorozence. Součástí by měly být i prostředky na vzdělávání a zajišťování činnosti porodních asistentek. Budeme nadále podporovat státy v rozvoji a posilování systémů péče poskytované porodními asistentkami. Jde totiž o důležitou činnost na záchranu životů žen a novorozenců,“ říká Dr. Flavia Bustreo, ředitelka pro zdraví rodiny, žen a dětí Světové zdravotnické organizace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…