Jihomoravský kraj: K poskytovatelům sociálních služeb míří 1,2 miliardy korun

01.03.2018 16:30

Zastupitelstvo Jihomoravského kraje na dnešním zasedání schválilo poskytnutí finanční podpory poskytovatelům sociálních služeb v Jihomoravském kraji v souhrnné výši 1 212 534 800 Kč.

Jihomoravský kraj: K poskytovatelům sociálních služeb míří 1,2 miliardy korun
Foto: Jihomoravský kraj
Popisek: Jihomoravský kraj

Jedná se o prostředky, které Jihomoravský kraj obdržel jako dotaci z Ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) na zajištění sociálních služeb v kraji v celkové výši přesahující 1,319 mld. Kč. Součástí materiálu bylo také schválení Dodatku č. 1 k Pravidlům řízení o stanovení a přiznání finanční podpory Jihomoravského kraje pro rok 2018 v oblasti podpory poskytování sociálních služeb (Pravidla 2018), kterým došlo k navýšení hodnot obvyklých průměrných nákladů (normativních) u všech druhů sociálních služeb o 25 %. Tento krok sliboval Jihomoravský kraj již v loňském roce, kdy po schválení Pravidel 2018 došlo k výraznému nárůstu osobních nákladů z důvodu vládou schváleného opakovaného navýšení platů a mezd. Na základě dodatku tak bylo možné hned v prvním kole uspokojit finanční požadavky velké části poskytovatelů sociálních služeb.

Jihomoravský kraj obdržel celkem 148 žádostí na financování 404 sociálních služeb s celkovou sumou požadavků převyšující 1,338 mld. Kč. Po navýšení hodnot dle dodatku k Pravidlům 2018 obdrží více než polovina sociálních služeb dotaci právě v takové výši, jakou požadovaly.

Jihomoravský kraj dále v dubnu rozdělí dotace i z krajského rozpočtu, kdy má na sociální služby vyčleněnou částku 196 mil. Kč. Zároveň bude v dubnu vyhlášeno 2. kolo obou dotačních řízení. Jihomoravský kraj také počítá s tím, že dle zůstatku finančních prostředků, zejména u dotace z MPSV, dojde také k dofinancování sociálních služeb, a to po provedení analýzy z hlediska nákladů a požadavků.

Ačkoliv Jihomoravský kraj obdržel dotaci vyšší než v roce 2017, tyto prostředky by nepokryly požadavky sociálních služeb, pokud by odpovídaly normativním nákladům navýšeným dodatkem k Pravidlům 2018. Tyto požadavky přesahují částku 1,620 mld. Kč. Jihomoravský kraj proto vyvíjí aktivity, které by vedly ke změně zákona o sociálních službách ve věci nastavení podílů, kterými se jednotlivým krajům přiděluje dotace z MPSV. „Jihomoravský kraj je z hlediska počtu obyvatel velkým krajem, má proto k zajištění jejich potřeb i rozsáhlou síť sociálních služeb a na její zabezpečení by proto potřeboval i vyšší dotaci, která tyto skutečnosti zohledňuje. Možnost změny budeme projednávat s jihomoravskými poslanci,“ řekl náměstek hejtmana Marek Šlapal.

Přehled poskytnutých dotací bude zveřejněn na Dotačním portálu Jihomoravského kraje nejpozději začátkem příštího týdne.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

13:21 Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

Ve čtvrtek 25. dubna se na Ministerstvu zahraničních věcí uskuteční historicky první Národní rozvojo…