Královéhradecký kraj: S koordinací vzdělávání ukrajinských dětí pomůže kraj

12.03.2022 16:44 | Tisková zpráva

Královéhradecký kraj dále reaguje na migrační vlnu způsobenou válečným konfliktem a nabízí vedení samospráv obcí, jakožto zřizovatelům mateřských a základních škol v regionu, pomoc v zajišťování vzdělávání dětí a žáků z válkou zasažené Ukrajiny. Starostům a ředitelům škol pomůže s koordinací přijímání dětí a žáků do škol.

Královéhradecký kraj: S koordinací vzdělávání ukrajinských dětí pomůže kraj
Foto: Královéhradecký kraj
Popisek: Královéhradecký kraj, logo.

„Jsme připraveni pomoci s koordinací přijímání dětí a žáků ke vzdělávání. Zejména nabízíme pomoc při umísťování dětí v případě, kdy nestačí kapacita školy, dále při zřizování dětských skupin nebo mateřských center pro předškolní děti, či zajišťování dobrovolníků z řad studentů a navyšování kapacit školních družin,“ sdělil hejtman Martin Červíček.

Na území Královéhradeckého kraje za posledních 24 hodin již přišlo přes čtyři tisíce uprchlíků z válkou postižené Ukrajiny a mnoho z nich jsou právě děti. Jejich rodiče dostávají informaci, aby se ve věci vzdělávání dětí a žáků obraceli na ředitele škol v místě, kde jsou ubytováni, popřípadě na starosty obcí.

„Prostřednictvím našeho odboru školství jsme informovali ředitele škol o nutnosti spolupráce s jejich zřizovateli při rozdělování dětí a žáků do škol v regionu. Děkuji všem za součinnost a spolupráci při zajišťování vzdělávání dětí z uprchlických rodin,“ doplnil náměstek pro oblast školství Arnošt Štěpánek.

Podle dosavadních informací ze škol je do základního vzdělávání prozatím zařazeno 255 a do předškolního vzdělávání 19 ukrajinských dětí. Vykazované počty se denně mění.

Školy, které mají volné kapacity a přijaly děti a žáky do procesu vzdělávání, mohou využít: finanční prostředky k doučování v rámci Národního plánu obnovy, služeb škol pověřených k poskytování bezplatné jazykové přípravy, finanční prostředky k uhrazení služeb adaptačního koordinátora, dotované školní stravování, osvobození od úplaty při pobytu žáků ve školních družinách a školních klubech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

7:23 České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

Poslední dubnový víkend se poprvé v letošním roce otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvn…