Královéhradecký kraj: Stavba nového pavilonu v jičínské nemocnici potřebuje více peněz

19.03.2023 8:41 | Tisková zpráva

Radní Královéhradeckého kraje schválili navýšení finančních prostředků na projekt stavby nového multifunkční pavilonu v areálu Oblastní nemocnice Jičín. Původní předpokládaná částka 622 milionů korun na realizaci projektu včetně pořízení zdravotnických přístrojů a dalšího zdravotnického zařízení stoupla o 70 milionů korun.

Královéhradecký kraj: Stavba nového pavilonu v jičínské nemocnici potřebuje více peněz
Foto: Královéhradecký kraj
Popisek: Královéhradecký kraj, logo.

Stavební práce nadále probíhají podle harmonogramu, ale navýšení financování musí ještě schválit zastupitelé na březnovém jednání. „Musíme reagovat na výrazně navýšení cen stavebních prací a materiálů v důsledku války na Ukrajině. Zároveň jsme na základě zkušeností z pandemie covidu změnili dispozice a zdravotnické technologie v laboratořích. Oproti původnímu záměru se jedná o navýšení přibližně o 11 procent. Věřím, že zastupitelé změny schválí, aby nový pavilon mohl pacientům začít sloužit už v prvním čtvrtletí příštího roku,“ sdělil první náměstek hejtmana Pavel Bulíček odpovědný za krajské investice.

V nové multifunkční budově Oblastní nemocnice Jičín v podzemním podlaží vznikají kromě laboratoří a magnetické rezonance také skladové prostory, strojovny a šatny pro personál. V prvním nadzemním podlaží bude transfúzní stanice, hematologie, odběrový úsek a interní ambulance a poradny. Ve druhém patře pavilonu projekt počítá s centrem klinických laboratoří a ve třetím s hemodialýzou. Ve čtvrtém patře bude mít zázemí stacionář onkologie, v pátém budou prostory pro provozní technologie budovy. Součástí stavby nové budovy pavilonu A bude i jednopodlažní spojovací koridor, který naváže na stávající krček mezi pavilony D a E.

Stavba nového pavilonu, která začala v srpnu 2022, pokračuje podle harmonogramu. „Aktuálně jsme již prostavěli zhruba 300 milionů korun. V objektu nyní probíhají práce uvnitř budovy, kdy stavaři například vylévají hrubé podlahy, pokládají obklady, montují okna, veškeré rozvody a zateplují spojovací krček budov. Ve fázi dokončení je i hrubá stavba na objektu náhradního zdroje. Stavební práce by měly skončit na konci září s předpokladem, že pavilon by mohl zahájit provoz již v prvním čtvrtletí roku 2024,“ doplnil náměstek Bulíček.

Oblastní nemocnice Jičín má zhruba 800 zaměstnanců a 500 lůžek. „Díky této krajské investici bude mít jičínská nemocnice multifunkční pavilon s nadčasovými prostory pro potřeby pacientů, s vyhovujícím zázemím pro zdravotnický personál a další zaměstnance. Lékaře a sestry tu budeme mít pouze tehdy, pokud jim kromě odpovídajícího finančního ohodnocení poskytneme podmínky pro další odborný rozvoj v prostředí vybaveném novými technologiemi. Stavba pavilonu A v Jičíně není jedinou velkou investiční akcí, neboť modernizace všech krajských nemocnic patří k našim hlavním prioritám,“ dokončil hejtman Martin Červíček.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

22:28 HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

Ve dnech 25.7 a 26. 7. se v budově GŘ HZS ČR uskutečnilo pracovní jednání se zástupci Saska a Bavors…