Lesy ČR: Obnova Schwarzenberského plavebního kanálu nekončí

26.09.2015 7:33

Podnik Lesy ČR spolu se Správou Národního parku a Chráněné krajinné oblasti Šumava a rakouským Tourismusverband Böhmerwald obnovil dva úseky Schwarzenberského plavebního kanálu. Nyní připravuje rekonstrukci úseků navazujících na opravenou část od rozvodí Vltava-Dunaj až na hranici s Rakouskem.

Lesy ČR: Obnova Schwarzenberského plavebního kanálu nekončí
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR

V roce 2012 se začalo díky evropskému projektu s rekonstrukcí dvou úseků plavebního kanálu, vodního díla z konce 18. století, a to mezi hlavním evropským rozvodím v bývalé osadě Růžový Vrch - U Korandy a hraničním potokem Ježová/Iglbach. „Dále se práce týkaly hraničního potoka Pestřice/Rothbach mezi Zvonkovou/Sonnenwaldem a Medvědím potokem,“ uvedl Dan Král, vedoucí správy toků, oblast povodí Vltavy z podniku Lesy ČR. V dalších dvou letech se instalovaly nové informační tabule. Od té doby se u Schwarzenberského plavebního kanálu setkávají Češi s Rakušany. Historické plavení dřeva, folklorní vystoupení s lidovou muzikou a řemesly se stalo pro obyvatele obou stran hranic tradicí. V sobotu 19. září uzavřeli osmnáctou novodobou plavební sezónu.

Aktéři projektu by rádi na povedenou rekonstrukci plavebního kanálu navázali. „Letos připravujeme projektovou dokumentaci na opravu dalších dvou úseků. Čekáme na výzvy a možnosti evropské podpory,“ dokončil Dan Král. Projektované úseky propojí opravenou část od rozvodí Vltava-Dunaj až na hranici s Rakouskem.

Schwarzenberský plavební kanál měří 52 kilometrů. Spojuje povodí Vltavy a Dunaje. V minulosti sloužil k zásobování Vídně palivovým dřívím. Trasa kanálu začíná na česko-německé hranici u osady Nové Údolí a pokračuje k osadě Jelení, kde prochází asi 400 metrovým podzemním tunelem. Odtud vede až k obci Zvonková, kde pokračuje 12 kilometrů po rakouském území. Pak se vrací zpět do Čech, kde v revíru Lesů ČR Svatý Tomáš překonává hlavní evropské rozvodí a dále prochází k řece Grösse Mühl již opět na území Rakouska. Kanál je velkorysou stavbou, jedinečnou nejen na území střední Evropy.

Doplňující informace k projektu:

Projekt „Schwarzenberský plavební kanál – kulturní dědictví ožívá“ je spolufinancován z prostředků Evropské unie prostřednictvím Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF) a je realizován v rámci OP Přeshraniční spolupráce Rakousko – Česká republika 2007-2013, Cíl 3 Evropská územní spolupráce, Prioritní osa I. Socioekonomický rozvoj, cestovní ruch a transfer know-how. Celkové plánované náklady projektu představují částku ve výši 856 272 EUR. Z toho připadá na část projektu realizovanou Lesy ČR 286 490 EUR s 85 % příspěvkem z ERDF a 5% příspěvkem z národních zdrojů. Realizace projektu byla plánována od 10/2011 do 10/2013 (konec fyzické realizace).

Kromě státního podniku Lesy ČR se na projektu podílí Správa Národního parku a Chráněné krajinné oblasti Šumava (vedoucí partner) a Tourismusverband Böhmerwald. Heslem tohoto programu je: Gemeinsam mehr erreichen – Společně dosáhneme více.

Státní podnik Lesy ČR obhospodařuje více než 1,2 miliony hektarů lesního majetku, tedy šestinu plochy ČR a zhruba polovinu lesů v ČR. Pečuje o více než 39 tisíc kilometrů vodních toků, tedy přibližně o třetinu délky vodních toků a bystřin v ČR.

Lesy ČR jsou držiteli osvědčení v systému PEFC, a to na celé výměře spravovaného lesa. Uvedené osvědčení je dokladem, že LČR v lesích hospodaří v souladu se schválenými standardy trvale udržitelného hospodaření.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČSÚ: Domácnosti vodou nadále šetří, v průmyslu její spotřeba mírně roste

11:44 ČSÚ: Domácnosti vodou nadále šetří, v průmyslu její spotřeba mírně roste

Češi v roce 2023 denně spotřebovali v průměru téměř 87 litrů vody, což bylo o zhruba tři litry méně …