Lesy ČR napouštějí opravený rybník na Nymbursku

09.09.2019 9:15

Rybník Dolní Židovka na Nymbursku ve Středočeském kraji opravily Lesy ČR. Do stavby investovaly bezmála 1,9 milionů korun. Podnik tak dokončil další projekt v rámci programu #VRACÍME VODU LESU.

Lesy ČR napouštějí opravený rybník na Nymbursku
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR

Po odtěžení sedimentu a úpravě dna zdrže i břehů rybníka nahradil původní výpustné zařízení prefabrikovaný kbel s dvojitou stěnou. Z hráze ke kbelu zajišťuje přístup nová manipulační lávka se zábradlím. Výpustné zařízení zakončuje čelo z lomového kamene a vývařiště. „Z původní hráze jsme strhli humusovou vrstvu a hráz se doplnila, zhutnila a upravila do třímetrové šířky koruny,“ řekl Václav Bašta, krajský ředitel Lesů ČR v Brandýse nad Labem. Hráz zakončuje bezpečnostní přelivný práh ze zdiva z lomového kamene, který případně převede velkou vodu. „Ještě před vypuštěním půlhektarového rybníka jsme přenesli k nejbližší vodní hladině zvláště chráněné druhy obratlovců – skokana skřehotavého a krutihlava obecného. Ti se teď do opraveného vodního díla vrací,“ dodal Bašta.

Nyní se rybník v oboře Jabkenice založené v polovině 18. století významným rodem Fürstenbergů znovu napouští. Nejvyšší hladiny by měl dosáhnout příští jaro.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…