Lesy hl. m. Prahy: Máte zahradu, kde je příroda vítána? Takové domovy hledáme pro „naše“ ježky

18.08.2022 13:55 | Tisková zpráva

Máte u svého rodinného domu zahradu, v níž je příroda vítána? Nebo chatu v zahrádkářské kolonii, kde mohou žít i volně žijící živočichové a nikdo je nevyhání? Pak možná hledáme právě vás, respektive váš pozemek.

Lesy hl. m. Prahy: Máte zahradu, kde je příroda vítána? Takové domovy hledáme pro „naše“ ježky
Foto: Lesy Praha
Popisek: Lesy Praha

Brzy budeme vypouštět dorostlé ježky východní, kteří se k nám před časem dostali jako malá, osiřelá mláďata. Teď bychom je rádi vypustili někam, kde budou pokud možno v bezpečí, kde budou vítáni a kde, ideálně, dostanou občas i něco na zub. Měli byste u vás místo pro jednoho či více takových ježčích výrostků?

Ne každá zahrada je pro ježčí obyvatele samozřejmě vhodná. Jaké parametry by vaše zahrada měla splňovat?

  • Zahrada se musí nacházet v Praze (neboť naši ježci jsou z Prahy a do Prahy je taky vracíme – pro vypouštění vybíráme vhodné lokality co nejblíže místa nálezu).
  • Měla by být „přírodní“ – tedy bez chemie a s přírodními zákoutími, kde se ježek může schovat, ne pouze anglický trávník a túje.
  • Nemělo by tam na ježka číhat zjevné nebezpečí, jako jsou jedy, nezakrytá jezírka, ze kterých by ježek nedokázal sám vylézt (ta s přírodními břehy nebo s pozvolným výstupem jsou OK), či například pes s loveckými sklony.
  • V blízkosti by neměla být rušná silnice (menší cesta nevadí).
  • V blízkém okolí by měly být další zahrady nebo přírodní biotopy.
  • Ježek musí mít možnost ze zahrady odejít – a zase se do ní vrátit. Obvykle stačí mezera pod plotem, bránou a podobně.

Pokud takovou zahradu máte a chtěli byste se o ni podělit s jedním nebo více ježky, pak nám prosím napište na e-mail zachranazvirat@lesy-praha.cz a uveďte přesnou lokalitu zahrady, abychom se mohli podívat, kde se nachází a jaké je její okolí.

Přednost dostanou ti zájemci, kteří nám slíbí, že ježky budou alespoň zpočátku přikrmovat (ideální jsou kvalitní granule pro kočky či malá plemena psů) a že jim zajistí trvalý přístup k vodě, pokud se na zahradě nenachází její přirozený zdroj (stačí větší mělká miska, do níž se denně doplňuje voda a která se pravidelně čistí).

A proč vlastně ježčím mláďatům hledáme zahrady a snažíme se jim ulehčit start do života? Není to proto, že by se o sebe neuměla postarat. Člověk ale v posledních letech natolik změnil krajinu, že už je na mnoha místech pro ježky v podstatě neobyvatelná. Ježek ke svému životu potřebuje rozmanité prostředí s dostatkem úkrytů i hmyzí potravy. Takových míst je už bohužel málo, a proto se ježci sami často stěhují do zahrad u lidských obydlí. Zvláště v těch zahradách, které si alespoň částečně zachovávají přírodní ráz, mnohdy právě tu tolik potřebnou pestrost nacházejí. I tak to ale nemají jednoduché – zvláště ve městech je ohrožují auta, strunové sekačky i psi. Doléhá na ně také stále větší nedostatek vody v krajině a úbytek hmyzu. Proto bychom našim ježčím odchovancům rádi alespoň tímto způsobem pomohli a usnadnili jim jejich první kroky na svobodě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…