MHMP: Domov pro zrakově postižené Palata slaví 130. výročí

27.11.2023 13:07 | Tisková zpráva

Domov pro zrakově postižené Palata v Praze na Smíchově slaví v těchto dnech 130. narozeniny. Jako symbolický dar dostane nový pavilon, který se bude stavět v jeho areálu. V nové budově najdou svůj domov lidé se stařeckou demencí a Alzheimerovou chorobou.

MHMP: Domov pro zrakově postižené Palata slaví 130. výročí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova Nové radnice, sídla pražského magistrátu

„Palata je pro mě fenomén a je svým způsobem už i legenda. Nejen že je to překrásná budova v malebném parku, kde by Vás ani ve snu nenapadlo, že jste v jedné z centrálních městských částí Prahy, ale v podstatě až na krátké období za 2. světové války slouží od svého založení nevidomým a slabozrakým,“ říká náměstkyně primátora pro oblast zdravotnictví a sociálních věcí Alexandra Udženija.

Díky schválení záměru pražským zastupitelstvem může být vypsáno výběrové řízení na zhotovitele stavby. Pro stavbu je již vydáno stavební povolení a je zpracována dokumentace pro výběr zhotovitele v rozsahu dokumentace pro provádění stavby. V nové budově budou celkem čtyři oddělení s celkovou kapacitou 73 lůžek. Je zde navržena rodinná koncepce oddělení Unit care s centrálním společným obývacím prostorem s navazujícími jednolůžkovými pokoji pro odpočinek, spánek a osobní hygienu klientů. Součástí budovy jsou také ordinace praktického lékaře, fyzioterapeuta, prostory kadeřnictví a pedikérství, čtyři služební byty a dále prostory vzdělávacího centra pro neformálně pečující osoby, které poskytují péči svým příbuzným v domácím prostředí. V budově bude také umístěna ordinace praktického lékaře, kadeřnictví a pedikúra.

„Je důležité říct, že zde bude specifická péče o klienty v různých stádiích nemoci. Tedy od počáteční fáze, až do té nevyhnutelné – poslední. V nové budově bude i odlehčovací péče a prostor i podpora pro blízké nemocných. Zkrátka najdou tu všichni potřebnou péči tak, jak se sluší na 21.století. Chci, aby Palata dál zůstala bezpečným přístavem, kde klienti dostanou tu nejlepší péči, aby tu mohli žít plnohodnotný a důstojný život bez ohledu na svá zdravotní omezení,“ dodává Alexandra Udženija.

Záměr veřejné zakázky na výstavbu budovy Palata II schválili minulý čtvrtek pražští zastupitelé. Předpokládaná hodnota veřejné zakázky je 426 000 000 Kč bez DPH. Nový pavilon by se mohl otevřít v roce 2026.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Infocentrum JE Dukovany zve na speciální zábavně naučný dětský program „Po stopách elektřiny“

19:19 ČEZ: Infocentrum JE Dukovany zve na speciální zábavně naučný dětský program „Po stopách elektřiny“

Energetici na sobotu 4. května připravili pro malé návštěvníky speciální program zaměřený na výrobu …