MŠMT: V Brně začalo jednání řídicí skupiny Boloňského procesu

07.11.2022 19:38 | Tisková zpráva

V rámci předsednictví České republiky v Radě EU přinese listopad několik akcí z oblasti vysokého školství. První z nich je zasedání řídicí skupiny takzvaného Boloňského procesu (Bologna Follow-up Group, BFUG). Hlavním tématem tohoto zasedání je rozvoj kvality výuky na vysokých školách.

MŠMT: V Brně začalo jednání řídicí skupiny Boloňského procesu
Foto: msmt.cz
Popisek: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy - logo

Dvoudenního jednání v Brně se účastní státy, které jsou součástí Evropského prostoru vysokoškolského vzdělávání (EHEA). Jedná se nejen o státy Evropské unie, ale také další evropské země včetně balkánských a kavkazských, a dále také o Ukrajinu, Turecko či Kazachstán. Konzultativními členy jsou evropské vysokoškolské asociace, jako například Evropská univerzitní asociace či Evropská studentská unie. 

Anketa

Líbil se vám plakát „Putin v pytli na mrtvoly“, který vyvěsil Rakušan?

2%
97%
hlasovalo: 33147 lidí

Jednání se účastní i náměstkyně pro řízení sekce vysokého školství, vědy a výzkumu Radka Wildová. Ve svém projevu poděkovala členům BFUG za vyjádření podpory Ukrajině a vyloučení Ruska a Běloruska z boloňských struktur, ke kterému došlo na jednání ve Štrasburku v dubnu toho roku.

„Tento rok přinesl události ohrožující základní principy svobody a demokracie, na kterých je Evropský prostor vysokoškolského vzdělávání vystavěn. Vážím si toho, že členové boloňské skupiny vyjádřili jednotu a vyslali jasný signál, že demokratické hodnoty nemohou být zpochybňovány," uvedla náměstkyně Wildová.

Hlavním tématem pro toto zasedání byl rozvoj kvality výuky na vysokých školách. Účastníci se budou zabývat možnostmi podpory inovativní výuky z ministerské úrovně a propojováním pedagogických dovedností vysokoškolských učitelů s jejich kariérním rozvojem. V průběhu jednání dojde v Brně i na diskuzi o tom, jakým způsobem čelí státy současné energetický krizi a podporují vysoké školy ve zvládání nárůstu nákladů na provoz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…