MZV: Meziministerské konzultace s Izraelem

26.04.2018 8:07

Ve dnech 24. a 25. dubna 2018 se v Černínském paláci uskutečnily meziministerské konzultace na úrovni náměstků ministrů zahraničních věcí ČR a Státu Izrael. Náměstci Martin Tlapa a Ivo Šrámek jednali s izraelskou náměstkyní Cipi Chotovely.

MZV: Meziministerské konzultace s Izraelem
Foto: Archiv MZV
Popisek: Černínský palác, sídlo Ministerstva zahraničních věcí

Obě strany potvrdily strategické partnerství uzavřené mezi ČR a Izraelem a ocenily dosavadní vysokou úroveň spolupráce. Jejím dokladem bude společné zasedání vlád ČR a Izraele, které je plánováno na letošní rok v Praze a pro které obě strany společně připravují návrhy klíčových projektů. Partneři rovněž prodiskutovali izraelsko-palestinské vztahy a aktuální politicko-bezpečnostní otázky regionu Blízkého východu.

Obě strany vyjádřily uspokojení nad stále rostoucím objemem vzájemného obchodu, který v loňském roce přesáhl 28 mld. Kč. Izrael se stal v roce 2017 pro ČR pátým nejvýznamnějším mimoevropským exportním trhem. Osobní automobily patří mezi největší vývozové položky, vozy Škoda jsou nejprodávanější evropskou značkou na izraelském trhu a používají je i ministři izraelské vlády.

Velmi intenzivně se rozvíjí i spolupráce v oblasti vědy, základního i aplikovaného výzkumu. V průběhu uplynulého roku realizovala Akademie věd ČR ve spolupráci s izraelskými univerzitami a výzkumnými pracovišti více než 100 projektů krátkodobých vědeckých mobilit, během nichž se v rámci společných seminářů, workshopů a konferencí setkalo přes 150 českých a izraelských vědců z širokého spektra vědních oborů. V roce 2018 bude realizováno nejméně 30-40 obdobných projektů.

Akademie věd ČR a prestižní izraelský Weizmannův institut věd, který patří mezi 10 nejlepších výzkumných pracovišť na světě, nově poskytují unikátní stipendium pro talentované české vědce v postdoktorském programu. Toto stipendium umožňuje vynikajícím českým odborníkům strávit až 3 roky ve výzkumných týmech Weizmannova institutu věd. První čeští vědci do Izraele v rámci tohoto programu odjeli v listopadu 2017.

V tomto roce si připomínáme 70 let od československé pomoci vznikajícímu Státu Izrael a 100 let československé státnosti. V České republice i v Izraeli k těmto významným výročím probíhá řada kulturních událostí. V červenci mj. navštíví Izrael předseda Senátu PS ČR Milan Štěch, aby si společně se slovenským a izraelským protějškem připomněli 100. výročí vzniku Československa a 70 let od vzniku Státu Izrael.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…