Ministerstvo dopravy: Rozvoj vysokorychlostních železničních tratí

03.06.2022 21:01 | Tisková zpráva

Celoevropské dopravní sítě, infrastruktura pro alternativní paliva, program nadcházejícího českého předsednictví v Radě EU a pomoc Ukrajině při dopravě zemědělské produkce na světové trhy. Nejen o tom jednal ministr dopravy Martin Kupka se svými protějšky z dalších 26 zemí EU na zasedání Rady pro dopravu, energetiku a telekomunikace v Lucemburku.

Ministerstvo dopravy: Rozvoj vysokorychlostních železničních tratí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo dopravy

Hlavním tématem jednání byly dopravní návrhy z balíčku Fit for 55, který má za cíl přispět ke snížení emisí skleníkových plynů do roku 2030 o 55 % (oproti úrovni roku 1990). Konkrétně se jedná o návrh týkající se rozmístění infrastruktury pro alternativní paliva (AFIR) a také návrhy na podporu využití udržitelných paliv v letecké i námořní dopravě. Česká republika podpořila kompromisy francouzského předsednictví i s ohledem na současnou mezinárodní situaci a nutnost snížit závislost na ruském plynu a ropě.

U návrhu nařízení AFIR se státy EU shodly na potřebě navýšit počty dobíjecích stanic pro elektrická vozidla a také vodíková vozidla. Reagovaly tak na stále větší poptávku po nových typech aut a potřebu zajistit do budoucna dostatečnou infrastrukturu.

„Od začátku jsme usilovali o to, aby cíle pro dobíjecí stanice pro nákladní automobily zohledňovaly fakt, že trh s elektrickými či vodíkovými auty v zemích jako je Česká republika je teprve v počátku. To se nám podařilo prosadit,“ uvedl po jednání ministr Kupka.

Co se týče námořní a letecké dopravy, členské státy se dohodly na společných ambicích a využívání obnovitelných a nízkouhlíkových paliv. Díky usilovnému vyjednávání se členským státům podařilo zajistit, že pro plnění cílů Fit for 55 v oblasti letecké dopravy bude možné využívat i syntetická paliva vyráběná z nízkouhlíkového vodíku. U všech tří návrhů se podařilo najít společnou pozici členských států. České předsednictví tak zahájí jednání s Evropským parlamentem o konečné podobě nařízení.

Diskutovalo se také o návrhu směrnice o rozmístění inteligentních dopravních systémů (ITS), které povedou k vyšší bezpečnosti a plynulosti silničního provozu. Z pohledu České republiky byla klíčová diskuze o podobě transevropských dopravních sítí (TEN-T). Návrh určí směřování rozvoje dopravní infrastruktury pro dalších 10 let.

Diskuze k návrhu bude pokračovat i za českého předsednictví, během kterého bude ministr Martin Kupka usilovat o nalezení společné pozice 27 členských států. Pro Českou republiku je tento návrh klíčový, jelikož umožní rozvoj vysokorychlostních železnic v České republice a napojení nových úseků ve střední Evropě na již vybudovanou síť v západní Evropě.

Ministři řešili také, jak pomoct Ukrajině při přepravě obilí a dalšího zboží na světové trhy. Hlavní problém spočívá v tom, jak nahradit chybějící kapacitu ukrajinských přístavů, které Rusko od začátku invaze na Ukrajinu blokuje. Členské státy, Evropská komise a dopravci spolupracují s ukrajinskými partnery a snaží se usilovně zjednodušit veškeré postupy, včetně zavádění nových spojení, zejména na železnici.

„Česká republika již vypravila první vlak, který převezl 1 800 tun kukuřice. Naši dopravci jsou v případě zájmu ochotni v této spolupráci pokračovat. Velkou otázkou budou i budoucí investice do infrastruktury, které lépe propojí Ukrajinu s EU,“ sdělil šéf resortu dopravy Martin Kupka.

Na závěr jednání ministr představil program nadcházejícího předsednictví v Radě EU v oblasti dopravy. ČR vnímá nadcházející půlrok jako unikátní příležitost pro zviditelnění země i celého regionu střední Evropy. Důraz bude klást zejména na lepší propojenost dopravních sítí, udržitelnost dopravy a inteligentní a bezpečnou mobilitu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

22:12 DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

Ve čtvrtek 9. května 2024 uplyne 50 let od slavnostního zahájení provozu první trasy metra v Praze. …