Ministerstvo obrany: Spolupráce s Gruzií je pro nás prioritou

17.01.2019 19:59

Náčelník Generálního štábu Armády České republiky armádní generál Aleš Opata se v úterý a ve středu zúčastnil konference Vojenského výboru NATO v Bruselu.

Ministerstvo obrany: Spolupráce s Gruzií je pro nás prioritou
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

Hlavními tématy jednání bylo posílení vojenských schopností, rozvoj aliančních sil, nasazení vojsk v zahraničních operacích a vývoj bezpečnostní situace na Středním východě a v západní části Balkánu.

Program konference zahájil předseda Vojenského výboru NATO Air Chief Marshal Sir Stuart Peach, na kterého navázal generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

V úvodu byli generálové seznámeni s hlavními politickými prioritami únorového jednání ministrů obrany. Při této příležitosti budou diskutovat o klíčových strategických tématech Aliance, kterými jsou Vojenská strategie NATO a nová alianční iniciativa k připravenosti NRI (NATO Readiness Initiative). Ta předpokládá zlepšení dostupnosti sil a jejich připravenost.

Nasazení v Afghánistánu, spolupráce s Pákistánem

Během diskuse o aktuálních zahraničních operacích se náčelníci generálních štábů zaměřili na nasazení v Afghánistánu a možnosti spolupráce s Pákistánem s důrazem na zlepšení regionální bezpečnosti. Další zmiňovanou oblastí byl západní Balkán, vývoj bezpečnostní situace, stabilita v regionu a její možné dopady na operaci KFOR a s tím související doporučení pro působení vojsk v příštích letech.

Poté debatovali o další možnosti spolupráce Aliance s Gruzií a její zapojení do operací NATO. O spolupráci této země s naší armádou hovořil generál Opata: „Pro Českou republiku je spolupráce s Gruzií dlouhodobou prioritou. V roce 2018 se naši vojáci účastnili v Gruzii cvičení Agile Spirit 2018 jako pozorovatelé. Letos se zapojíme do cvičení NATO-Gruzie a odborné přípravy gruzínských vojáků během kurzů BMATT (British Military Advisory Training Team), které jsou pořádány v České republice,“ konstatoval náčelník Generálního štábu Armády České republiky.

Jednání ukončilo navržení témat únorové konference ministrů obrany, stav revize struktury velitelství NATO a možnosti společně financovaných schopností. Příští konference Vojenského výboru NATO a Vojenského výboru Evropské unie se uskuteční v květnu v Bruselu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…