Ministerstvo pro místní rozvoj: Evropské dotace, nový stavební zákon a digitalizace. Jak to spolu souvisí?

04.07.2021 22:45

Evropské programy pro období 2021-2027 představila na konferenci, kde se setkali odborníci z oblasti stavebnictví se zástupci vlády a Ministerstva pro místní rozvoj, náměstkyně pro řízení sekce koordinace evropských fondů a mezinárodních vztahů Daniela Grabmüllerová.

Ministerstvo pro místní rozvoj: Evropské dotace, nový stavební zákon a digitalizace. Jak to spolu souvisí?
Foto: MMR
Popisek: Ministerstvo pro místní rozvoj, logo

Pro Česko se podařilo vyjednat rekordní sumu 1 bilion korun, část těchto prostředků bude využita právě na stavební projekty.

Anketa

Do voleb zbývá sto dní. Kdo podle vás bude příštím premiérem?

hlasovalo: 15067 lidí

Jen v rámci operačního programu Doprava poskytne Evropská unie České republice 125 mld. Kč na dálnice, silnice, železniční, tramvajové trasy, ale i na pražské metro. Na stavební investice půjdou peníze i z IROPU, například na silnice II. třídy, mosty, obchvaty či přestupní terminály.

Řada velkých projektů však nemůže začít bez povolení stavebního úřadu, přičemž získání takového povolení trvá u strategických staveb dlouhé roky. Hrozí tak, že nám EU dotaci neproplatí právě kvůli zdlouhavému povolovacímu řízení. S novým stavebním zákonem, který Ministerstvo pro místní rozvoj připravilo, přijde dodržování lhůt a zjednodušení celého byrokratického procesu, což nám v konečném důsledku ulehčí i čerpání z evropských fondů.
Komponenty Národního plánu obnovy, které spravuje MMR,  představila ředitelka odboru regionální politiky Marie Zezůlková. Jedná se o rozvoj aplikací pro města a průmyslové oblasti, systémovou podporu veřejných investic či regeneraci brownfieldů, na které půjde 3,3 mld. Kč.„Národní plán obnovy vnímáme jako jeden z klíčových zdrojů. Jednou z komponent je také zrychlení a digitalizace stavebního řízení, která souvisí s celkovou digitalizací stavební správy. Důležitým milníkem pro realizaci komponenty je však schválení nového stavebního zákona,“ uvedla Zezůlková.

Digitalizace stavebního řízení, která je klíčovou pro zrychlení a modernizaci povolování staveb, proto nemohla na konferenci chybět . I na tu nový stavební zákon pamatuje a řadí ji mezi jednu z priorit.„Digitalizace stavebního řízení musí v prví řadě všem ulehčit práci. Je to nástroj, který by měl všechno zjednodušovat. Samozřejmě samotná digitalizace nestačí. Je potřeba, abychom upřesnili a opravili i legislativu, protože digitalizace jako taková by pouze přenesla byrokratický proces do digitálního světa a snížila tak její přínos,“ uvedl náměstek pro řízení sekce informačních a komunikačních technologií Jan Koudelka.

Pusťte si záznam ze Setkání lídrů českého stavebnictví, kde o tom hovořili kolegové z MMR ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Díky zimním humanitárním opatřením bylo za uplynulou zimu odbaveno o 20 % kontaktů více

22:04 MHMP: Díky zimním humanitárním opatřením bylo za uplynulou zimu odbaveno o 20 % kontaktů více

Každoroční zimní humanitární opatření umožňují lidem bez domova přečkat studené dny a zejména noci v…