Ministr Jan Mládek představil vládě dohodu o volném obchodu mezi EU a Kanadou

12.10.2016 17:11

Vláda schválila návrh na sjednání Komplexní hospodářské a obchodní dohody (CETA) mezi Evropskou unií a jejími členskými státy na straně jedné a Kanadou na straně druhé. Jedná se o zatím nejambicióznější dohodu o volném obchodu, kterou EU sjednala se třetí zemí.

Ministr Jan Mládek  představil vládě dohodu o volném obchodu mezi EU a Kanadou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

Ministerstvo průmyslu a obchodu považuje dohodu CETA za důležitý nástroj, kterým se českým podnikům otevírá řada příležitostí, a to jak v oblastech, kde spolupráce již probíhá, tak v odvětvích zcela nových. Dle dostupných nezávislých studií, které si nechala zpracovat Evropská komise, přinese dohoda CETA nárůst celkového HDP EU v dlouhodobém horizontu o 0,02 – 0,03 % a nárůst celkového exportu EU do třetích zemí přibližně o 0,07 %.

"Dohoda CETA posílí a upevní vzájemné hospodářské vztahy, poskytne nové obchodní příležitosti pro ekonomické subjekty na obou stranách a usnadní vstup českých firem na kanadský trh," dodal ministr Mládek.

Dohoda jde nad rámec závazků smluvních stran ve Světové obchodní organizaci a kromě odstranění cel v obchodu se zbožím pokrývá obchod se službami, ochranu práv k duševnímu vlastnictví, veřejné zakázky a také podporu a ochranu investic.

Na základě dnešního usnesení vlády bude dohoda slavnostně podepsána pravděpodobně na nadcházejícím summitu EU-Kanada dne 27. října 2016 v Bruselu.

Následovat bude ratifikační proces v jednotlivých členských zemích i na úrovni EU.

Z pohledu českého ústavního práva jde o mezinárodní smlouvu tzv. prezidentského typu, k jejíž ratifikaci je zapotřebí souhlasu obou komor Parlamentu ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…