NPÚ: Haptické modely umožní poznat památky nevidomým a slabozrakým

23.06.2019 19:32

Národní památkový ústav pokračuje v dlouholetém úsilí zpřístupňovat památky osobám se speciálními potřebami. Na bezbariérovém zámku Kynžvart dnes představil kolekci haptických modelů českých památek UNESCO pro nevidomé a slabozraké návštěvníky.

NPÚ: Haptické modely umožní poznat památky nevidomým a slabozrakým
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

„Dlouhodobě usilujeme o to, abychom co nejvíce zpřístupnili památky lidem se zdravotním postižením, k čemuž jsme se před dvěma lety i zavázali memorandem o spolupráci s Národní radou osob se zdravotním postižením České republiky. Na několika objektech jsme již zavedli elektronické průvodce ve znakové řeči pro neslyšící návštěvníky a velmi mě těší, že nyní mají i zrakově znevýhodnění zájemci o památky možnost je detailně poznat,“ uvedla generální ředitelka NPÚ Naďa Goryczková.

Kolekce haptických půdorysů s názvem Památky na dlani zobrazuje 12 českých památek UNESCO – Květnou zahradu v Kroměříži, Lednicko-valtický areál, zámek Litomyšl, Zahrady pod Pražským hradem, vilu Tugendhat, chrám svaté Barbory v Kutné Hoře, Český Krumlov, Telč, Třebíč, Holašovice, olomoucké náměstí se Sloupem Nejsvětější trojice a areál Zelené hory ve Žďáru nad Sázavou. Modely jsou návštěvníkům k dispozici v areálech těchto památek a ve vybraných institucích, které se zabývají prezentací hodnot světového dědictví UNESCO. Každý model je rovněž doplněn popiskem v Braillově písmu. Na tvorbě haptických plánů spolupracoval NPÚ s občanským sdružením Vide Manibus, které se specializuje na vytváření reliéfní grafiky pro nevidomé a slabozraké.

„Oceňujeme přístup Národního památkového ústavu k lidem se zdravotním postižením. Snaha ústavu o zpřístupnění historických památek je mimořádná a je vzorem pro ostatní státní úřady. Uzavřené memorandum o spolupráci mezi Národním památkovým ústavem a Národní radou osob se zdravotním postižením ČR přináší konkrétní výsledky, jejichž výstupem je například i dnešní představení haptických modelů historických památek. Naše spolupráce probíhá jak na centrální úrovni, tak i v jednotlivých oblastech. Pracovníci oblastních oddělení Národního památkového ústavu a krajští pracovníci Národní rady osob se zdravotním postižením ČR na zpřístupňování jednotlivých historických památek kontinuálně a aktivně spolupracují,“ sdělil předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása.

V předchozích letech se NPÚ zpřístupňování památek osobám se zvláštními potřebami věnoval vydáním průvodce Jak dobýt hrad, který obsahoval soupis památek dostupných pro osoby s tělesným postižením. V roce 2010 dosáhl významného mezinárodního uznání v podobě ocenění Europa Nostra projekt Prezentace národní kulturní památky Státní hrad a zámek Bečov formou vzdělávacích programů, jehož součástí byla také příprava programu speciálního vzdělávání nevidomých, mimo jiné prostřednictvím haptického modelu Relikviáře svatého Maura. V letošním roce se NPÚ rovněž stal partnerem mezinárodního filmového festivalu herců s mentálním a kombinovaným postižením Mental Power Prague Film Festival.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…