NPÚ: Historické město roku 2017 - v Libereckém kraji zvítězil Nový Bor

29.01.2018 16:24

Již od roku 1994 vyhlašuje Ministerstvo kultury ČR ve spolupráci se Sdružením historických sídel Čech, Moravy a Slezska a Národním památkovým ústavem soutěž o Cenu za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón.

NPÚ: Historické město roku 2017 - v Libereckém kraji zvítězil Nový Bor
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

Do krajského kola soutěže se v letošním roce přihlásila tři města – Hrádek nad Nisou, Lomnice nad Popelkou a Nový Bor. Vítězem se stal Nový Bor, který se tak poprvé stal Historickým městem Libereckého kraje.

Hodnotící odborná komise složená ze zástupců Národního památkového ústavu, Ministerstva pro místní rozvoj a Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska zasedala 26. ledna 2018. Komise navštívila všechna přihlášená města a podrobně se seznámila s jejich přihláškami a realizacemi obnovy kulturního dědictví na jejich území.

Jako krajský vítěz bylo komisí vyhodnoceno město Nový Bor. Na 2. příčce se umístila Lomnice nad Popelkou. Třetí místo obsadil s minimální bodovou ztrátou Hrádek nad Nisou.

"Komise ocenila dlouholetou koncepční práci na poli památkové péče v městské památkové zóně Nový Bor. Ocenila památkově zdařilé obnovy komunikací a povrchů v centru města, korunované poslední etapou obnovy náměstí, navíc hrazené nikoliv z dotací, ale z úvěru. I přesto, že se památková péče musí potýkat s narušení památkové zóny necitlivou panelovou výstavbou z doby před vyhlášením památkové zóny, se jedná o mimořádně hodnotné historické město, ve kterém dochází ke vzorovým obnovám řady objektů.“ konstatoval Miloš Krčmář, ředitel územního odborného pracoviště Národního památkového ústavu v Liberci.

„V Lomnici nad Popelkou lze za mimořádný počin považovat restaurování a výrobu nových zvonů ve zvonici na městském hřbitově, stejně jako obnovu domu hrobníka s expozicí zvonů tamtéž. Komise rovněž ocenila nadstandardní práci samosprávy na poli propagace města a turistického ruchu.“, doplnil Petr Freiwillig, garant Národního památkového ústavu pro soutěž o titul Historické město roku.

„I přes třetí příčku Hrádek nad Nisou není poraženým. Naopak, při následováníhodném přístupu vedení města k památkové péči a památkové zóně není pochyb, že v dalších letech – po dokončení obnovy objektu Besedy na Horním náměstí a revitalizaci areálu tzv. Azylu může pomýšlet na čelná místa v soutěži.“, konstatovali členové hodnotící komise

Vítěz krajského kola obdrží z programu regenerace 100 000 Kč a pamětní list. A dále postupuje do celostátního kola, kde Nový Bor může navázat na úspěch Jilemnice, která titul Historické město roku získala za rok 2012.

Vítěz celostátního kola soutěže získá, kromě práva užívat příslušný rok titul Historické město roku, hlavní cenu 1 000 000 Kč, umělecké dílo z českého křišťálu a pamětní grafický list od předních českých umělců. Slavnostní vyhlášení cen proběhne v dubnu 2017, tradičně u příležitosti Mezinárodního dne památek a historických sídel.

Pozn. Program regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón byl ustaven vládním usnesením z března 1992 jako nástroj záchrany a rozvoje historických jader měst a obcí. Vyhlašovateli soutěže jsou Ministerstvo kultury ČR, Ministerstvo pro místní rozvoj ČR a Svaz historických sídel Čech, Moravy a Slezska (SHSČMS).

Národní památkový ústav je největší příspěvkovou organizací Ministerstva kultury ČR. Současnými zákony, zejména pak zákonem památkovým, je mu svěřena řada odborných úkolů v oblasti státní památkové péče. Poskytuje např. odborné podklady pro rozhodnutí výkonných orgánů, metodicky působí na sjednocení přístupů v oblasti záchrany a rozvíjení hodnot památkového fondu na území ČR a vede jeho soupis. Aktivně zasahuje do procesu prohlašování jednotlivých věcí, objektů i území kulturními památkami ČR a zajišťuje v rámci svých možností jejich dokumentaci. V oblasti výkonu odborné složky památkové péče disponuje sítí 14 územních odborných pracovišť se sídlem v každém kraji. Jakožto vědecké pracoviště aktuálně pracuje na 29 projektech s příspěvkem z evropských grantů a 36 vědeckých projektech s příspěvkem od institucí České republiky. Věnuje se odborným školením v oblasti památkové péče. Ročně vydá zhruba 50 publikací. Odborné možnosti a znalosti zúročuje také v péči o více než 100 nemovitých kulturních památek, o něž se z pověření státu stará a které zpřístupňuje veřejnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…