Nadace ČEZ: Přes rušnou petřvaldskou tepnu pomůže chodcům nový Oranžový přechod

14.06.2019 7:32

Přejít čtyřproudovou silnici I/59, která dělí Petřvald na dvě části, je někdy kumšt. Město se proto rozhodlo vybudovat úplně nový přechod, který uvítají hlavně občané místních částí Podlesí a Březiny. Nadace ČEZ městu přispěla 120 tisíc korun na zajištění moderního osvětlení přechodu.

Nadace ČEZ: Přes rušnou petřvaldskou tepnu pomůže chodcům nový Oranžový přechod
Foto: Nadace ČEZ
Popisek: Nadace ČEZ

Oranžový přechod otevřeli zástupci města, Nadace ČEZ a krajský koordinátor BESIP na Ostravské ulici, poblíž křížení s ulicemi Nejedlého a V Olšině. Těmito místy projede denně kolem 12 tisíc vozidel, poblíž se navíc nachází zdravotní středisko, autobusové zastávky a sběrné komunikace z hustě obydlených oblastí Podlesí a Březiny.

„Osvětlení přechodu prospěje především řidičům vozidel pro zajištění lepší viditelnosti chodců na přechodu, což automaticky znamená zlepšení bezpečnost chodců,“ řekl při otevření přechodu starosta města Jiří Lukša.

Umístění přechodu si pochvalovali i odborníci z BESIP. „Ta silnice je riziková, takže Oranžový přechod vznikl opravdu na správném místě,“ dodal regionální koordinátor BESIP v Moravskoslezském kraji Pavel Blahut.

Města a obce mají možnost bezpečnost na rušných komunikacích v blízkosti škol, školek a další veřejných budov ovlivnit. Od roku 2013 běží grantové řízení Oranžový přechod Nadace ČEZ. „V duchu základního bezpečnostního hesla na silnicích Vidět a být viděn podporujeme česká města a obce v budování osvětlených přechodů. V místech, kde se pohybuje hodně lidí včetně malých dětí, platí toto pravidlo dvojnásob,“ říká ředitelka Nadace ČEZ Michaela Ziková.  Petřvaldu poskytla nadace grant na osvětlení přechodu 120 tisíc korun.
V loňském roce pomohla nadace s osvětlením 20 přechodů za 2,2 mil. korun, celkem bylo po celé republice podpořeno už 133 projektů v hodnotě 20,5 mil. Kč. Letos bylo jen v Moravskoslezském kraji schváleno osvětlení devíti přechodů – po jednom v Havířově, Doubravě, Hlučíně, Vřesině u Hlučína a pět v Orlové.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…