Pardubická nemocnice: Mezinárodní kongres v Litomyšli nabídl novinky v léčbě úrazů

20.09.2017 10:13

Méně zatěžující výkony, rychlejší rekonvalescence, dřívější návrat k pracovním a sportovním aktivitám. To jsou benefity, které pacientům nabízejí artroskopické operační metody. A právě na ně byl zaměřen významný mezinárodní kongres Arthrex Days 2017, který se konal 14. a 15. září na zámku v Litomyšli. Nesl podtitul „Nové trendy v artroskopii“ a věnoval se novinkám v ošetření kolenního, ramenního, kyčelního kloubu a v chirurgii nohy.

Pardubická nemocnice: Mezinárodní kongres v Litomyšli nabídl novinky v léčbě úrazů
Foto: nempk.cz
Popisek: Krajská nemocnice Pardubice

„Stále více lidí sportuje, tím stoupá i počet úrazů. Zároveň se však zvyšuje tlak pacientů na rychlejší léčbu a brzký návrat do práce nebo ke sportu. Proto se objevují nové operační metody, které jim to umožní. A právě na moderní postupy v léčbě úrazů pohybového aparátu se zaměřil tento kongres. Dominantně se jednalo o miniinvazivní artroskopické operace, které jsou doménou všech ortopedií,“ pronesl primář ortopedického oddělení Litomyšlské nemocnice a předseda kongresu Miroslav Vlach a dodal: „Věřím, že kongres všem účastníkům nabídl zajímavé přednášky s mnoha novými poznatky včetně praktických ukázek z operačních sálů.“

Arthrex Days 2017 byl kongresem zaměřeným na sportovní medicínu a artroskopii. Akci pořádalo ortopedické oddělení Litomyšlské nemocnice spolu se společností Aspironix a uskutečnila se pod záštitou hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického a krajského radního pro zdravotnictví Ladislava Valtra. Byla určena pro ortopedy a úrazové chirurgy z celé Evropy. Úspěšně navázala na loňský Litomyšlský ortopedický kongres s mezinárodní účastí konaný u příležitosti 60. výročí vzniku litomyšlské ortopedie na zdejším zámku.

„Loni jsme prezentovali novinky v oblasti operativy kolenního kloubu, které jsme na našem pracovišti zavedli do běžné praxe na základě zkušeností získaných v Rakousku a v Německu. Část odborné veřejnosti tyto postupy zaujaly natolik, že jsme se rozhodli pro pokračování a letošní kongres jsme již zaměřili na nové trendy v artroskopii,“ uvedl lékař ortopedického oddělení Litomyšlské nemocnice a vědecký sekretář kongresu Vít Heblt. „Zdejší ortopedie je příkladem toho, že i v menší nemocnici se dělá dobrá medicína. Jedná se o velmi progresivní oddělení, které zavádí řadu moderních trendů v léčbě. Věřím, že i tento kongres přispěje k tomu, aby veřejnost poznala kvality tohoto pracoviště,“ dodal ředitel Orlickoústecké, Litomyšlské a Svitavské nemocnice Tomáš Julínek.

Dvoudenní program kongresu, na němž se sešlo kolem tří stovek účastníků, nabídl bezmála šest desítek přednášek v lékařské i sesterské sekci. Novinky v artroskopické operativě představili kromě předních českých odborníků rovněž významní specialisté ze Slovenska, Rakouska, Německa a Portugalska. Součástí páteční části byly dva živé přenosy z operačních sálů. Vít Heblt z domácího ortopedického oddělení Litomyšlské nemocnice vedl plastiku předního zkříženého vazu metodou All-Inside a Robert Frei z Centra pohybové medicíny Pavla Koláře z Prahy zase měl operovat přetržený přední zkřížený vaz metodou InternalBrace, tedy vnitřní ortézou. Nakonec pro tíži poranění provedl pouze suturu menisku a následně Vít Heblt InternalBrace přetrženého postranního vazu kolene.

„Jsou to dva nové přístupy k vazům kolenního kloubu. Oba již běžně používáme na našem oddělení, metodu InternalBrace při ošetření kolenních vazů jsme dokonce zavedli jako vůbec první pracoviště v České republice. Máme s nimi velice dobré zkušenosti,“ uvedl Vít Heblt.

Součástí Arthrex Days 2017 byla i jedinečná možnost praktického tréninku pro lékaře. Mohli si vyzkoušet nejnovější artroskopické postupy ve speciální mobilní laboratoři firmy Arthrex umístěné v kamionu, který má ve svém interiéru umístěny dvě plně vybavené pracovní stanice pro nácvik artroskopických operací na tzv. kadaverech, tedy na částech těl určených k pitvě. V České republice se tréninkový kamion objevil teprve potřetí.

„Pro Arthrex je primárním cílem pomáhat lékařům zavádět nejmodernější techniky a vzdělávat je. To je naše hlavní motto. Proto provozujeme tyto mobilní laboratoře, v nichž si lékaři mohou opakovaně na reálných tělech vyzkoušet nejnovější operační techniky s vysokou kvalitou výstupu,“ uvedl Tomáš Mucha, obchodní manažer společnosti Aspironix, jež má výhradní zastoupení firmy Arthrex pro Česko a Slovensko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda schválila další podporu obnovitelných zdrojů a jmenování ředitele Vojenského zpravodajství

10:17 Úřad vlády: Vláda schválila další podporu obnovitelných zdrojů a jmenování ředitele Vojenského zpravodajství

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle …