Pardubický kraj: Podpora samostatného bydlení se týká i klientů, kteří dosud žili s rodiči

24.04.2019 7:36

Poskytovatelé sociální služby „podpora samostatného bydlení“ se sjeli z celé republiky na Krajský úřad Pardubického kraje na pracovní setkání, které pro ně uspořádala organizace Rytmus Východní Čechy.

Pardubický kraj: Podpora samostatného bydlení se týká i klientů, kteří dosud žili s rodiči
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Základní podoba loga Pardubického kraje.

„Podpora samostatného bydlení je službou, která se stále rozvíjí. V Pardubickém kraji je převážně navázána na tzv. transformaci pobytových služeb pro osoby se zdravotním postižením. Přestože se služba nyní nejčastěji týká osob opouštějících ústavní péči, tak velký potenciál rozvoje má právě pro osoby, které žijí doma s rodiči a přitom mají předpoklady k větší soběstačnosti,“ uvedl Pavel Šotola, radní zodpovědný za sociální péči a neziskový sektor Pardubického kraje.

Přednášející Jana Bernoldová a Jiřina Holasová hovořily ve svých vstupech o podpoře rodičů s mentálním postižením. Jan Paleček se v odpoledním workshopu zaměřil na normalizaci životních příležitostí lidí s postižením v komunitních službách.

Z přednášek vyplynulo, že rodiče s mentálním postižením potřebují, aby se při jejich podpoře v péči o dítě pracovalo s jejich sny a představami. Osvědčilo se kombinovat službu podpora samostatného bydlení se sociálně aktivizačními službami pro rodiny s dětmi; případně, je-li to třeba, i s ranou péčí. Neméně důležitou metodou rozvoje rodičovských kompetencí je i videotrénink interakcí (je nutné zajistit kvalifikovaného trenéra). Díky pravidelnému videotréninku interakcí také stoupá ochota matky/otce dále spolupracovat s odborníky.

Všechny podporující subjekty by měly velmi úzce kooperovat, a to jak při výběru metod práce, tak na tom, aby na sebe vzájemně navazovaly. Jana Bernoldová také zmínila speciální materiály, které mohou pomoci při vzdělávání rodičů s mentálním postižením (Neobyčejné rodičovství, Rytmus a Somatopedická společnost; Kniha pro rodiče, LUMOS; O zdraví, Těhotenství, Porod; SPMP).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

13:21 Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

Ředitelství vodních cest ČR uvedlo do plného provozu modernizované ochranné stání pro velká plavidla…