Povodí Ohře: Nádrže jsou připravené k boji proti suchu

04.05.2019 17:15

V souvislosti s předpokladem možného výskytu hydrologického sucha jsme nádrže, které byly na zimu upuštěné, pozvolně plnili vodou z pomalu odtávajícího sněhu.

Povodí Ohře: Nádrže jsou připravené k boji proti suchu
Foto: Povodí Ohře
Popisek: Povodí Ohře.

Nyní je hodně předčasné spekulovat o vývoji koloběhu vody v přírodě během letošního léta, podzimu nebo zimy. Dalo by se to přirovnat k věštění z křišťálové koule. Bude sucho? Bude vody dost, nebo budou povodně? Tolik dopředu není jisté nic. Co ale nyní jisté je, je naplnění nádrží.

„V současné době se nám podařilo naplnit všechny nádrže na 93 až 100 % zásobního objemu. V případě prohlubujícího se hydrologického sucha budou všechny nádrže připravené plnit své úlohy v zásobování vodou pro pitné účely, pro průmysl i energetiku,“ říká Jan Svejkovský, mluvčí Povodí Ohře.

Přehled naplnění nádrží v procentech

V neposlední řadě jsou nádrže připravené dotovat průtoky pod hrázemi vodních děl a zlepšovat tak mnohdy velmi nepříznivý, suchý stav ve vodních tocích.

„A protože vodohospodáři nemyslí jen jednoúčelově, udržujeme v nádržích volné ochranné prostory pro úplně jiný scénář, a to pro případný výskyt povodní,“ dodal Jan Svejkovský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kancelář prezidenta republiky: Prezident Petr Pavel navrhl Senátu ústavní soudce

7:23 Kancelář prezidenta republiky: Prezident Petr Pavel navrhl Senátu ústavní soudce

Prezident republiky Petr Pavel předložil podle čl. 84 odst. 2 Ústavy ČR a § 6 zákona č. 182/1993 Sb.…