První nebankovní poskytovatelé mají licenci od ČNB. Patří mezi ně i Home Credit

25.01.2018 15:04

Vyznat se na nebankovním úvěrovém trhu je pro spotřebitele zcela nemožné. S novou legislativou ale vysvitla naděje pro všechny žadatele o nebankovní půjčku.

První nebankovní poskytovatelé mají licenci od ČNB. Patří mezi ně i Home Credit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

ČNB rozdá licenci pouze těm nebankovním subjektům, které o to požádají a které podrobí důkladné prověrce. Znamená to tedy, že na úvěrovém trhu zůstanou jen ti poctiví. První licence centrální banka už rozdala.

Najít férovou nebankovní společnost není nic lehké, avšak svítá na lepší časy. Česká národní banka podrobuje důkladnému zkoumání žádosti od stovek subjektů a nyní čtyřem z nich udělila licenci. Mezi prvními ověřenými nebankovními poskytovateli jsou ČSOB Leasing, Home Credit, ŠkoFIN a EC Financial Services.

I pouhé nabízení úvěrů bez licence je nelegální činností

Celkem o licenci ČNB požádalo 112 nebankovních subjektů. Je tedy jasné, že udělování licencí není u konce. Kromě toho musí centrální banka také projít 353 žádostí samostatných zprostředkovatelů a 16 žádostí o akreditaci.

Důkladnému prozkoumání žadatelů se banka věnuje už od března 2017. V průběhu patnáctiměsíčního přechodného období musí projít všechny žádosti. K 1. červnu 2018 budou spotřebitelé mít jasno o tom, které nebankovní subjekty jsou poctivé a od kterých se raději držet dále. Budou-li některé společnosti nabízet půjčky i bez licence, budou se dopouštět nelegální činnosti, která se trestá, a to buď sankcemi, nebo trestním stíháním. Licence ČNB rozhodně není pro všechny.

Licenci získá jen ten, kdo splní zákonné podmínky

Na nebankovním úvěrovém trhu působí zhruba 55 000 subjektů. Jejich činnost až do konce roku 2016 nebyla nijak regulována, i proto se mnoho z nich řadilo mezi nepoctivé poskytovatele a místo pomoci s tíživou finanční situací pomohli spotřebitelům do ještě větších problémů.

Ti nebankovní poskytovatelé, kteří chtějí i nadále pokračovat ve svém působení, musí nyní získat licenci od ČNB. Žádosti mohly subjekty zasílat centrální bance do 1. března 2017. Na základě žádostí nyní banka prošetřuje jednotlivé subjekty a zjišťuje, zda provozují svou činnost podle zákonných požadavků.

Mezi jednu z legislativních podmínek patří kapitál ve výši 20 000 000 Kč, důležité ale je, aby původ peněz byl jasně prokazatelný. Dále vedení společnosti musí být důvěryhodné. V neposlední řadě pak musí subjekt dodržovat zákonné předpisy související s podnikáním.

Na neregulovaném nebankovním trhu dochází k velké čistce

Zatímco doposud působily na úvěrovém nebankovním trhu desítky tisíc poskytovatelů, o licenci zažádalo jen několik stovek z nich. Zda bude vyhověno všem žádostem či nikoliv, je zatím ve hvězdách. Co je ale jasné už nyní, že finanční trh bude řádně pročištěn.

Sjednat si tak nebankovní půjčku by mělo být od června 2018 mnohem snazší, především pak bez nástrah týkajících se nepoctivých poskytovatelů. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…