Rok působení ministra Daniela Hermana ve funkci ministra kultury

29.01.2015 16:00

Na tiskové konferenci na téma bilancování roku svého působení ve funkci ministra kultury Daniel Herman hovořil o zákonech, které již nabyly účinnosti (autorský zákon), dále například o přípravě nového zákona o ochraně památkového fondu, který má být předložen vládě v červnu 2015. Vládní novela zákona o Českém rozhlasu je již předložena sněmovně.

Rok působení ministra Daniela Hermana ve funkci ministra kultury
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury Daniel Herman

V oblasti památkové péče informoval ministr o úspěšném čerpání evropských dotací z programu IOP, o prohlášení dalších 25 kulturních památek za národní kulturní památku a návrhu MK ČR zavést letos každoroční volné vstupné ve třech vybraných dnech s tím, že pro organizované školní skupiny připravuje resort volné vstupné alespoň 1 den v měsíci. Vyzdvihl též změnu stanoviska UNESCO ve prospěch zachování otáčivého hlediště v barokní zahradě zámku v Českém Krumlově.

V sekci muzeí a galerií připomenul Herman významné a velmi úspěšné výstavy, pořádané příspěvkovými organizacemi MK ČR doma i v zahraničí (například Národní muzeum společně s Moravským zemským muzeem a Slezským zemským muzeem realizovalo mimořádně úspěšnou putovní výstavu Unikáty zemských muzeí).

Ministr s uspokojením konstatoval, že se podařilo ukončit provizorium v Národní galerii instalací nového ředitele doc. Jiřího Fajta v červenci 2014. Informoval dále, že připomínkové řízení k předložené koncepci Národní galerie bude ukončeno v řádu dní.

V oblasti živého umění šéf resortu kultury krom jiného zmínil podporu neprofesionálních uměleckých aktivit (226 projektů v celkové výši přes 14 milionů Kč) a další četné podpůrné aktivity ze strany MK ČR. Ministerstvo připravuje zavedení jednotného evidenčního, dotačního a grantového systému a připravuje koncepci podpory významných hudebních festivalů. Resort též intenzivně podporuje „vývoz“ české kultury ve spolupráci s MZV, MPO a MMR.

Ministr se zmínil o uzavření výzvy z tzv. Norského finančního mechanismu v oblasti kulturního dědictví v objemu 420 mil. Kč a v oblasti podpory současného umění v objemu 42 mil. Kč. Schváleno bylo též dofinancování schématu podpory filmových pobídek v roce 2014 ve výši 300 mil. Kč.

Herman zdůraznil, že za jeho působení se podařilo dosáhnout historicky nejvyšší hladiny rozpočtu 10,9 mld., což je 0,89% ze státního rozpočtu s tím, že v r. 2017 chceme dosáhnout 1%. Oproti původním předpokladům došlo k navýšení o 2,3 mld. Kč.

Resort kultury nyní pokračuje v přípravách oslav výročí úmrtí Jana Husa, výročí narození Karla IV. Daniel Herman zmínil fakt, že v r. 2014 proběhlo mimořádné dotační řízení na podporu akcí 550. výročí mírové mise Jiřího z Poděbrad. Z významných zahraničních aktivit resortu upozornil na oslavu 25. výročí Sametové revoluce a Roku české hudby 2014, kde resort realizoval zcela jedinečnou prezentaci české kultury i v USA, kdy krom jiného v jedné z nejslavnějších koncertních síní světa zazněly tóny Novosvětské v podání České filharmonie pod vedením Jiřího Bělohlávka. Odhalení busty prezidenta Václava Havla v Kongresu USA považuje ministr za významné potvrzení toho, že transatlantických vazeb, na jejichž upevnění nese velkou zásluhu právě prezident Václav Havel, si stále vážíme a považujeme je za jeden ze základních pilířů naší zahraniční politiky.

K naplňování zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi zmínil ministr Národní památkový ústav (2 dohody o vydání majetku - Poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře, Klášter premonstrátů v Milevsku) s tím, že se připravuje vydání Arcibiskupského zámku v Kroměříži. V NG bylo vydáno 29 obrazů 4 oprávněným subjektům.

Podrobné informace o činnosti MK ČR a jejich příspěvkových organizacích, stejně jako o plnění koaliční smlouvy, naleznete zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo kultury

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ Prodej sníží ceny 1,7 milionu zákazníků na dobu neurčitou u elektřiny i plynu

7:44 ČEZ Prodej sníží ceny 1,7 milionu zákazníků na dobu neurčitou u elektřiny i plynu

Zákazníky ČEZ Prodej teď čekají samé příjemné zprávy. Již za pár týdnů se jim sníží ceny plynu a pak…