SANEP: Zákaz kouření

19.06.2018 11:42

I přesto, že se zákazem kouření panuje většinová spokojenost, kouření před restauracemi a hospodami většině Čechům vadí a převládá rovněž názor, že by si o zákazu kouření měli rozhodovat majitelé restauračních zařízení.

SANEP: Zákaz kouření
Foto: SANEP
Popisek: SANEP, logo

Po roce od zavedení zákazu kouření v restauračních zařízeních a veřejných prostorách panuje u domácí veřejnosti většinová spokojenost. V souhrnu 59,5 % dotázaných uvedlo, že je po roční zkušenosti se zákazem koření spokojeno. Největší spokojenost panuje v Praze a dalších velkých městech.

Nicméně i přes převládající spokojenost, která je dána zejména většinovým počtem nekuřáků, je poměrně zarážejícím zjištěním, že vsouhrnu 67,9 % dotázaných vadí kouření před restauracemi, kavárnami a hospodami. I zde opět dominují obyvatelé největších aglomerací.

Rovněž převládá názor, že zákaz kouření měl být v kompetenci majitelů restauračních zařízení. Tento názor sdílí 36,4 % dotázaných. Názor, že by se kouření mělo povolit zejména v malých venkovských hospodách a restauračních zařízeních, pak sdílí 15,9 % respondentů. Názor, že by se vše mělo nechat tak, jak je tomu nyní, má 32,3 % dotázaných.

Z aktuálního průzkumu společnosti SANEP lze vyvodit, že zejména nekuřákům, ale i části kuřákům zákaz kouření v restauračních zařízeních vyhovuje. Nicméně je jednoznačné, že většině vadí kouření před restauracemi a hospodami. Následně se pak ukazuje, že jak kuřáci, tak i nekuřáci se shodují na tom, že by o zákazu kouření měli rozhodovat majitelé restauračních zařízení. V tomto kontextu je totiž pochopitelné, že v případě povolení kouření v uzavřených prostorách bez obsluhy by nekuřáci i kuřáci byli naprosto spokojení a odpadlo by obtěžující kouření na chodnících, které se ukazuje jako více problematické, než právě možné kouření v oddělených prostorách.

Exkluzivní internetový průzkum společnosti SANEP byl proveden ve dnech 30. května – 5. června 2018 na vybrané skupině 2854 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18+ let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu 220 tisíc registrovaných uživatelů 19 241 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-2,5 %. Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…