SANEP: Zákaz kouření

19.06.2018 11:42

I přesto, že se zákazem kouření panuje většinová spokojenost, kouření před restauracemi a hospodami většině Čechům vadí a převládá rovněž názor, že by si o zákazu kouření měli rozhodovat majitelé restauračních zařízení.

SANEP: Zákaz kouření
Foto: SANEP
Popisek: SANEP, logo

Po roce od zavedení zákazu kouření v restauračních zařízeních a veřejných prostorách panuje u domácí veřejnosti většinová spokojenost. V souhrnu 59,5 % dotázaných uvedlo, že je po roční zkušenosti se zákazem koření spokojeno. Největší spokojenost panuje v Praze a dalších velkých městech.

Nicméně i přes převládající spokojenost, která je dána zejména většinovým počtem nekuřáků, je poměrně zarážejícím zjištěním, že vsouhrnu 67,9 % dotázaných vadí kouření před restauracemi, kavárnami a hospodami. I zde opět dominují obyvatelé největších aglomerací.

Rovněž převládá názor, že zákaz kouření měl být v kompetenci majitelů restauračních zařízení. Tento názor sdílí 36,4 % dotázaných. Názor, že by se kouření mělo povolit zejména v malých venkovských hospodách a restauračních zařízeních, pak sdílí 15,9 % respondentů. Názor, že by se vše mělo nechat tak, jak je tomu nyní, má 32,3 % dotázaných.

Z aktuálního průzkumu společnosti SANEP lze vyvodit, že zejména nekuřákům, ale i části kuřákům zákaz kouření v restauračních zařízeních vyhovuje. Nicméně je jednoznačné, že většině vadí kouření před restauracemi a hospodami. Následně se pak ukazuje, že jak kuřáci, tak i nekuřáci se shodují na tom, že by o zákazu kouření měli rozhodovat majitelé restauračních zařízení. V tomto kontextu je totiž pochopitelné, že v případě povolení kouření v uzavřených prostorách bez obsluhy by nekuřáci i kuřáci byli naprosto spokojení a odpadlo by obtěžující kouření na chodnících, které se ukazuje jako více problematické, než právě možné kouření v oddělených prostorách.

Exkluzivní internetový průzkum společnosti SANEP byl proveden ve dnech 30. května – 5. června 2018 na vybrané skupině 2854 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18+ let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu 220 tisíc registrovaných uživatelů 19 241 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-2,5 %. Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…