SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

16.04.2024 7:06 | Tisková zpráva

S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinární správa (SVS) proto směřuje své kontroly i do této oblasti.

SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy
Foto: Státní veterinární správa
Popisek: Státní veterinární správa

Farmářské trhy jsou zajisté přínosem pro spotřebitele i malovýrobce. Na druhou stranu však přinášejí také zvýšená rizika z hlediska hygieny potravin. I proto jsou každoročně pod důsledným dohledem úředních veterinárních lékařů. V loňském roce provedla SVS na trzích 397 kontrol (v roce 2022 jich bylo 401). Podíl kontrol se závadou meziročně klesl o tři procenta na 16 procent.

Alespoň jedno porušení předpisů zjistili veterinární inspektoři loni v 65 případech, o rok dříve jich bylo 76.  Výše pokut uložených v roce 2023 klesla na 316 000 Kč, v roce 2022 to bylo cca 500 000 Kč. Trhů, které nabízejí potraviny živočišného původu, a proto podléhají dozoru SVS, fungovalo loni v ČR zhruba 240.

Celkový počet závad zjištěných při kontrolách na trzích v loňském roce dosáhl 213, v předchozím roce jich bylo 219. Při jedné kontrole totiž může být zjištěno i několik závad najednou. Nejčastěji (ve 66 případech) inspektoři zjistili nedostatky v označování výrobků. Druhým nejčastějším problémem bylo porušení správné výrobní a hygienické praxe (50 x). Mezi tato pochybení spadá například nedostatečná ochrana produktů vůči vnější kontaminaci či nedodržení teplotního řetězce. Ve 48 případech se vyskytly problémy během manipulace s produkty a často byl nejasný původ nabízených produktů (tzv. sledovatelnost) (39 x).

„Jako pozitivní trend lze vnímat, že procento závad u loňských kontrol na trzích meziročně kleslo o tři procenta na 16 %. Nicméně důsledné kontroly pro zajištení nezávadných potravin živočišného původu budou pokračovat i nadále,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád. Již před několika lety v souvislosti s rostoucím trendem trhů nabízejících místní zemědělské a potravinářské produkty publikovala SVS, zejména pro prodejce, takzvané Desatero.

SVS připomíná, že prodejce má zákonnou povinnost zákazníka dostatečně informovat o prodávaném zboží. Při jakékoliv pochybnosti je dobré se prodejce doptat a pokud se nakupujícímu něco nezdá, zboží nekupovat. V případě vážných nesrovnalostí je možné se obrátit na příslušnou krajskou veterinární správu, která prošetří každý případ týkající se potravin živočišného původu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká obchodní inspekce vloni zjistila celkem 8 případů diskriminace

22:04 Česká obchodní inspekce vloni zjistila celkem 8 případů diskriminace

Česká obchodní inspekce v průběhu minulého roku kontrolovala, zda nedochází ze strany obchodníků k d…