Státní veterinární správa: Klobásy z Itálie mohou obsahovat závadné listérie

26.09.2022 8:24 | Tisková zpráva

Státní veterinární správa (SVS) varuje spotřebitele před italskými klobásami, které se prodávaly i v České republice. Je zde nebezpečí, že by mohly obsahovat zdravotně závadné bakterie listérie. Zákazníci těchto produktů v prodejně v Chrášťanech u Prahy nakoupili více než 50 kilogramů. Pokud výrobek mají doma, neměli by jej konzumovat a mohou jej vrátit v místě nákupu.

Státní veterinární správa: Klobásy z Itálie mohou obsahovat závadné listérie
Foto: Státní veterinární správa
Popisek: Státní veterinární správa

O přítomnosti rizikových produktů na českém trhu obdržela SVS informace prostřednictvím systému rychlého varování (RASFF). Italské dozorové orgány informovaly ostatní členské státy Evropské unie o preventivním stahování zmíněných výrobků v souvislosti s případy onemocnění způsobenými listériemi na území Itálie. Tři různé druhy italských klobás od téhož italského výrobce Agricola Tre Valli Soc.Coop A.R.L byly dle výsledků šetření v prodeji v jediné prodejně v ČR: Max Food SE, Za Tratí 235, 252 19 Chrášťany. Do jiných prodejen nebyly distribuovány.

Do ČR bylo dovezeno 123,75 kg drůbežích klobás. Z tohoto množství se podařilo stáhnout z prodeje 68,4 kg. Zbývajících více než 55 kg se prodalo. I vzhledem k datům spotřeby mohou mít větší či menší část tohoto množství zákazníci doma.

klobása

Identifikace výrobku:
Název: Klobásy: Wudy Classico 250 g; Wudy Formggio 150 g; Wudy Grill 250 g
Výrobce: Agricola Tre Valli Soc.Coop A.R.L.
Příjemce zásilky: Max Food SE, Za Tratí 235, 252 19 Chrášťany
Datum minimální spotřeby (DMT): stahují se výrobky s těmito DMT – 21. 9. 2022, 27. 9. 2022, 15. 10. 2022, 23. 10. 2022, 25. 10. 2022, 30. 10. 2022, 31. 10. 2022, 1. 11. 2022, 11. 11. 2022, 12. 11. 2022, 13. 11. 2022, 16. 11. 2022

Baktérie Listeria monocytogenes mohou způsobovat onemocnění zvané listerióza. Do lidského organismu se mohou dostat například prostřednictvím nevhodně ošetřených či skladovaných potravin. Zdravý jedinec se obvykle s nízkými dávkami listerií vypořádá bez problémů. Nebezpečí však mohou tyto baktérie představovat pro osoby s oslabenou imunitou, staré lidi, děti a těhotné ženy.

Množení baktérií lze v případě potravin živočišného původu předcházet správným skladováním potravin. Zde je zejména důležité dodržovat datum spotřeby a skladovat potraviny za teplot doporučených výrobcem. Baktérie pak spolehlivě likviduje dostatečná tepelná úprava potravin.

Redakci PL můžete podpořit i zakoupením předplatného. Předplatitelům nezobrazujeme reklamy.

Jste politik? Zveřejněte bez redakčních úprav vše, co chcete. Zaregistrujte se ZDE.
Jste čtenář a chcete komunikovat se svými zastupiteli? Zaregistrujte se ZDE.

reklama

autor: Tisková zpráva



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Armáda ČR: Vánoční koncerty vojenských hudebníků po třech letech opět naživo

15:16 Armáda ČR: Vánoční koncerty vojenských hudebníků po třech letech opět naživo

Pokud máte rádi vánoční koledy a neuteče vám žádné vystoupení vojenských hudebníků, zveme vás na tři…