Světový objev původně ztracené skladby Mozarta a Salieriho bude k vidění v Českém muzeu hudby po dobu 14 dnů

23.02.2016 10:58

Národní muzeum vystaví vzácný tisk – libreto vídeňského básníka Lorenza Da Ponteho s názvem Per la Ricuperata Salute di Offelia, které bylo objeveno ve sbírce hudebněhistorického oddělení Národního muzea – Českého muzea hudby a bylo považováno za ztracené.

Světový objev původně ztracené skladby Mozarta a Salieriho bude k vidění v Českém muzeu hudby po dobu 14 dnů
Foto: Národní muzeum
Popisek: Národní muzeum

Text zhudebnili na podzim roku 1785 skladatelé Antonio Salieri, Wolfgang Amadeus Mozart a Cornetti. Objevená skladba vzbudila velký zájem, proto bude vystavena od 26. února do 11. března 2016 ve stálé expozici Člověk – nástroj – hudba Českého muzea hudby v rámci běžného vstupného Národního muzea.

Návštěvníci tak budou mít pod dobu 14 dnů jedinečnou možnost prohlédnout si notový záznam skladby složené pro klavír a  zpěv, který se skládá ze tří částí zkomponovaných jednotlivými autory. Skladba vznikla k příležitosti uzdravení zpěvačky Nancy Storace – ceněné interpretky Salieriho a Mozartova díla. Da Ponteho báseň vypráví příběh o zpěvaččině několikaměsíční hlasové indispozici.

Tisk libreta odhaluje pseudonym autora básně, rok vydání, jméno tiskaře a počáteční písmena příjmení skladatelů Mozarta, Salieriho a Cornettiho. Libreto se dostalo do sbírek Národního muzea v 50. letech 20. století jako konfiskát.

Tisk bude vystaven v blízkosti jednoho z TOP předmětů Národního muzea – kladívkového klavíru z 18. století, na nějž hrál W. A. Mozart během své první návštěvy Prahy v roce 1787 (viz http://muzeum3000.nm.cz/videa/video-top-predmety-mozartuv-klavir)

Celou skladbu si můžete poslechnout ve videu na zpravodajském portálu Muzeum 3000: http://muzeum3000.nm.cz/aktuality/ztracena-mozartova-skladba-znovu-spatrila-svetlo-sveta

Více informací naleznete na www.nm.cz a www.muzeum3000.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…