TOKOZ: O letošních prázdninách bude vyloupen zhruba každý 2030. rodinný dům a 5280. byt. Nejhůře bude v Praze

17.06.2014 9:17

Jaká je šance, že si o letošních prázdninách zloději vyberou právě Váš byt? Možná větší, než si myslíte. Podle aktualizovaných policejních statistik sice počet nahlášených krádeží vloupání v rámci celé ČR meziročně klesá, obyvatelé některých krajů však mohou mít větší problémy než loni. Vyplývá to z mapy predikce rizika vykradení domů a bytů, kterou na základě policejních statistik zpracoval výrobce zámků a kování TOKOZ.

TOKOZ: O letošních prázdninách bude vyloupen zhruba každý 2030. rodinný dům a 5280. byt. Nejhůře bude v Praze
Foto: Tokoz
Popisek: Zloděj, ilustrační foto

Zatímco v loňském červenci a srpnu došlo k nahlášení 1 931 vloupání do domů a bytů, letos by mohla být situace o něco klidnější. Na základě statistické predikce se dá předpokládat pokles vloupání do rodinných domů o 12 % a v případě bytů až o 15 %. Situace se tak ve srovnání s loňským kritickým rokem zlepší. I tak však zůstane vysoce riziková přinejmenším v některých krajích. Již nyní je totiž na základě meziročního srovnání první třetiny letošního roku jasné, že například na Vysočině, v Libereckém kraji nebo Moravskoslezském kraji zlodějů spíše přibude.

Ve kterých krajích hrozí největší riziko pro majitele domů a bytů?

Prázdniny jsou tradičně rizikovější pro majitele rodinných domů. Nahrává tomu především vidina většího lupu a také nedostatečné zabezpečení - podle interního průzkumu TOKOZ se ani v roce 2014 výrazně nezvětšil podíl kvalitně zabezpečených rodinných domů. Amatérskému zloději tak stále podlehnou čtyři domy z pěti.

V poměru vyloupených rodinných domů bude nejrizikovější Praha, kde může být vyloupen až každý 1130. rodinný dům, následovaná Středočeským krajem (každý 1300. rodinný dům), Ústeckým krajem (každý 1440. rodinný dům) a Plzeňským krajem (každý 1670. rodinný dům).

V případě vyloupených bytů je situace mírně lepší. Například v Praze může být vyloupen každý 1990. byt, v Ústeckém kraji každý 3410. byt a ve třetím nejrizikovějším Moravskoslezském kraji pak každý 3630. byt. Zloději budou mít zájem především o byty ve větších městech. I tentokrát pravděpodobně narazí na nedostatečné zabezpečení – podle průzkumu TOKOZ je celých 59 % vchodů do bytových domů chráněno zámkem nejvýše druhé bezpečnostní třídy, bezpečnostní dveře má pouze 13 % vchodů do bytových domů. V případě zabezpečení samotných bytů je situace podobná jako u rodinných domů – zhruba 80 % z nich má špatně zabezpečené vstupní dveře.

Situace však není jednoduchá ani při zabezpečování majetku přímo v domácnosti. Cenný majetek totiž bývá zabezpečen zcela nevhodně anebo vůbec. Při vniknutí do bytu nebo domu tak zloději často nic nebrání v tom, aby se jednoduše dostal například k elektronice, šperkům nebo penězům. I z toho důvodu v loňském roce stoupla průměrná škoda na vykradený objekt – na 57 461 Kč v případě rodinného domu a 44 669 Kč u bytů.

„Pro Čechy je charakteristická nízká gramotnost v otázce zabezpečení vlastního majetku a podceňování rizik,“ myslí si ing. Ladislava Píbilová, specialistka společnosti TOKOZ. Ta patří mezi nejstarší české výrobce zámků a kování. „Z toho vyplývá nedostatečná prevence. Výrazně lépe k bezpečnosti svého majetku přistupují teprve po první zkušenosti se zlodějem.“

„Zabezpečení českých domů a bytů je bohužel stále velmi špatné. Lidé nedostatečně respektují zásadu rovnoměrného zabezpečení a trvale podceňují riziko. Podle našich odhadů je dobře zabezpečen dokonce pouze jeden dům nebo byt z deseti," říká Antonín Roll, předseda Asociace českých lockpickerů. "Problém je, že do většiny domů nebo bytů se dostane i příležitostný zloděj, aniž by k tomu musel mít speciální náčiní. Často stačí jen základní hrubá síla nebo zcela jednoduché zlodějské techniky."

O společnosti TOKOZ

Společnost TOKOZ je nejstarší nepřetržitě fungujícím českým výrobcem zámků a kování. Výrobu zahájila v roce 1920 ve Žďáru nad Sázavou, kde sídlí dodnes.  Mezi hlavní produkty patří zámkové vložky, visací zámky a zámky pro motoristický segment. Mezi vlajkové produkty společnosti patří zámková vložka TOKOZ PRO dosud nepřekonaná nedestruktivními metodami, která je použitelná jako dveřní vložka nebo zámková vložka do visacích zámků a dalších mechanismů.

TOKOZ se také pravidelně umísťuje v žebříčku Českých 100 nejlepších. Toto ocenění získávají společnosti, které dosahují vynikajících, stabilních, mimořádných, nebo pozitivně pozoruhodných výsledků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ číslo týdne: 30

19:02 ČEZ číslo týdne: 30

30 zemí světa staví, plánuje nebo projektuje jaderné reaktory.