Tento týden v europarlamentu: Ruská propaganda, cena za svobodu myšlení, energetika, rozpočet

11.10.2015 10:12

V tomto týdnu zasedají europoslanci ve výborech. Na programu jsou mimo jiné návrhy pro zlepšení bezpečnosti dodávek plynu, opatření proti ruské propagandě a také proti nezákonnému obchodu s chráněnými zvířaty a rostlinami. Rozpočtový výbor se chystá hlasovat o rozpočtu EU na příští rok. Kromě toho si připomeneme desáté výročí filmové ceny LUX, dozvíme se jména finalistů Sacharovovy ceny za svobodu myšlení a do Parlamentu zavítají letošní vítězové Ceny evropského občana a Ceny K. Velikého pro mládež.

Tento týden v europarlamentu: Ruská propaganda, cena za svobodu myšlení, energetika, rozpočet
Foto: Hans Štembera
Popisek: Evropský parlament

O čem bude řeč ve výborech

Členové výboru pro energetiku ve čtvrtek hlasují o dvou usneseních požadujících, aby si členské státy pomáhaly v případě výpadků v dodávkách plynu.

Rozpočtový výbor ve středu hlasuje o rozpočtu EU na rok 2017. Parlament chce dostatečné prostředky na řešení migrační krize a podporu hospodářského růstu, boj proti nezaměstnanosti mladých a lepší financování pro vědu a infrastrukturu.

O návrzích opatření proti propagandě ze zemí jako je Rusko nebo od takzvaného Islámského státu včera  rozhodoval zahraniční výbor. Pokud nechceme, aby manipulace a dezinformační kampaně slavily úspěch, je třeba podle poslaneckého návrhu zvyšovat povědomí mezi veřejností a podporovat nezávislá média.

Ve středu budou poslanci společně se zástupci zemědělců, firem a odborů probírat výhody a nevýhody obchodní dohody EU s Kanadou (CETA). K tomu, aby případně vstoupila v platnost, bude potřeba souhlasu Parlamentu.

Poslanci zemědělského výboru ve čtvrtek hlasují o nových opatřeních pro šíření chorob rostlin a výbor pro životní prostředí zase o tom, jak skoncovat s nezákonným zabíjením slonů, nosorožců a jiných chráněných zvířat a z toho plynoucím byznysem.

Ocenění, ocenění, ocenění

Filmová cena LUX slavila toto pondělí 10. října desetileté výročí. Při té příležitosti budou v Parlamentu diskutovali režiséři Ken Loach, Andrea Segre a scénáristka Céline Sciamma o společenské a politické roli kinematografie v Evropě.

Ve 28 kinech po celé Evropě se tentýž večer promítal loňský vítězný film Mustang.

V pondělí a úterý do Parlamentu zavítli letošní vítězové Ceny Karla Velikého pro mládež. Setkali se s poslanci kulturního výboru i předsedou Martinem Schulzem.

Ve středu si své ocenění přijdou převzít letošní nositelé Ceny evropského občana.

Po úterním hlasování v zahraničním a rozvojovém výboru se dozvíme jména finalistů letošní Sacharovovy ceny za svobodu myšlení.

Veškerá jednání výborů můžete sledovat online. Pokud se chcete snadno dozvědět, co o těchto tématech píší na různých platformách čeští poslanci a poslankyně, využijte filtru na stránce Newshub.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…