Úřad práce už zpracoval většinu žádostí zaměstnanců Vítkovických strojíren

29.05.2018 22:20

Úřad práce ČR dosud přijal více než pět stovek žádostí o uspokojení splatných mzdových nároků ze strany bývalých zaměstnanců Vítkovických strojíren s. r. o. Přes 490 z nich už vyřídil. V rámci insolvence poskytl žadatelům 44,2 mil. Kč.

Úřad práce už zpracoval většinu žádostí zaměstnanců Vítkovických strojíren
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad práce

Společnost Vítkovické strojírny s. r. o. na sebe podala návrh na insolvenci v březnu letošního roku. Ihned poté učinil Úřad práce ČR potřebná opatření.

„Abychom co nejvíce urychlili zpracování všech žádostí, posílili jsme v počátečních dnech, kdy přicházelo nejvíce formulářů, počty zaměstnanců, pod které tato agenda spadá, a adekvátně upravili pracovní dobu,“ říká ředitelka Krajské pobočky ÚP ČR v Praze Blanka Havlík.

„Vzhledem k tomu, že zaměstnavatel má sídlo v Praze, ale zaměstnanci vykonávali svou činnost v Ostravě, mohou podávat formuláře žádostí o vyplacení náhrady mzdových prostředků v Ostravě a nemusí tak vážit cestu až do Prahy. Úředníci je následně předávají ke zpracování kolegům v hlavním městě,“ doplňuje ředitel Krajské pobočky ÚP ČR v Ostravě Petr Prokop.

„V praxi se tak opět ukazuje, že Úřad práce ČR má mezi jednotlivými krajskými pobočkami velmi dobře nastaven systém vzájemné komunikace. Cílem této spolupráce napříč celou republikou je především urychlit vyřízení veškerých záležitostí klientů a v co nejkratší možné době pomoci těm, kteří se dostali do potíží bez vlastního přičinění,“ shrnuje generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková.

„Je neuvěřitelné, jak Úřad práce ČR celou věc zvládá. Naši zaměstnanci byli opravdu mile překvapeni, když jim začal v tak krátké době po podání žádostí vyplácet peníze. Chtěla bych tímto moc poděkovat všem, kteří mají agendu na starost,“ vyzdvihuje za zaměstnavatele Ivana Kotasová.

Pokud zaměstnavatel nevyplácí zaměstnanci jeho mzdu (plat), její náhrady a odstupné, které zaměstnanci náležejí z pracovního poměru, nebo odměnu, popřípadě její náhrady, které zaměstnanci náleží z dohody o provedení práce nebo dohody o pracovní činnosti, může se takový zaměstnanec obrátit na ÚP ČR a podat žádost o uspokojení splatných mzdových nároků. U dohody o provedení práce pouze za předpokladu, že odměna za celý měsíc je vyšší než 10 000 Kč. Podmínkou pro uspokojení mzdových nároků je, že zaměstnavatel je v platební neschopnosti, tzn., jestliže neuspokojil splatné mzdové nároky zaměstnanců, a to v den následujícím po dni, kdy na něho bylo vyhlášeno moratorium před zahájením insolvenčního řízení nebo po dni, kdy byl na něho podán insolvenční návrh u příslušného soudu v ČR. Insolvenční návrh mohou podat i zaměstnanci, kterým zaměstnavatel nevyplatil mzdu.

Zaměstnanec může uplatnit splatné mzdové nároky nejpozději do 5 měsíců a 15 kalendářních dnů následujících po dni, kdy místně příslušná krajská pobočka ÚP ČR zveřejnila neprodleně na úřední desce informace o vyhlášení moratoria před zahájením insolvenčního řízení nebo o zahájení insolvenčního řízení. Zákonná lhůta k uplatnění mzdových nároků za zaměstnavatele Vítkovické strojírny s. r. o. končí dnem 3. 9. 2018.

Žádost je třeba podat písemně. Při uplatnění mzdových nároků je zaměstnanec povinen prokázat dobu trvání pracovního poměru, dohody o provedení práce nebo dohody o pracovní činnosti.

Zaměstnanec může uplatňovat mzdové nároky za 3 měsíce rozhodného období, kterým je kalendářní měsíc, ve kterém bylo vyhlášeno moratorium před zahájením insolvenčního řízení, nebo ve kterém byl podán insolvenční návrh, jakož i tři kalendářní měsíce předcházející tomuto měsíci a tři kalendářní měsíce následující po tomto měsíci. Příslušné měsíce si vybere sám a specifikuje je v příslušné žádosti o uspokojení svých mzdových nároků. O nároku rozhoduje ÚP ČR prostřednictvím krajské pobočky ÚP ČR, v jejímž obvodu má zaměstnavatel sídlo. Žádost však mohou zaměstnanci podat na kterékoli krajské pobočce nebo kontaktním pracovišti Úřadu práce ČR. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…