V Prostějově vysadili s podporou Nadace ČEZ hlohy, habry a javory

09.06.2023 14:36 | Komerční článek

O zlepšení životního prostředí ve městě, snížení prašnosti, teploty i hlučnosti a zároveň zmírnění projevů změny klimatu prostřednictvím výsadby stromů usilují prostějovští radní dlouhodobě. Jejich aktuální plán na vysázení alejí hlohů, habrů a javorů na třech lokalitách ve městě podpořila částkou bezmála 150 tisíc korun Nadace ČEZ.

V Prostějově vysadili s podporou Nadace ČEZ hlohy, habry a javory
Foto: Nadace ČEZ
Popisek: Nadace ČEZ

Podle expertů z odborné firmy ARBOEKO, s níž město záměr konzultovalo, povede výsadba dřevin v urbanizovaném prostředí ke kultivaci území a zmírnění projevů změny klimatu. „Je to další střípek do mozaiky ozelenění města. Sázení většinou platíme z vlastního rozpočtu nebo ze státních dotací, o to větší radost mám z toho, že nám tentokrát na nové dřeviny přispěla Nadace ČEZ. Je to potvrzení naší dlouhodobé spolupráce a důkaz, že se energetici chovají jako dobří sousedé,“ řekl primátor Prostějova František Jura.

Anketa

Kterou hlavní českou TV skupinu sledujete nejvíc?

3%
35%
hlasovalo: 29691 lidí

ČEZ Energo ve městě provozuje 7 kogeneračních jednotek, které vyrábějí elektřinu a zároveň zajišťují dodávky tepla domácnostem, školám i dalším odběratelům. „Přestože výroba tepla v kogeneračních jednotkách je opravdu ekologická a oproti jiným zdrojům zatěžuje životní prostředí minimálně, mám radost, že naše nadace podpořila právě výsadbu stromů ve městě. Těším se, až stromy povyrostou, stanou se hradbou proti prašnosti a nabídnout lidem příjemný stín,“ dodal generální ředitel ČEZ Energo Martin Václavek.

Grant Stromy Nadace ČEZ, který letos vstoupil do dvanáctého roku své existence, podpořil výsadbu bezmála 115 000 stromů a dalších dřevin za téměř 72 miliony korun. „Obě čísla již pochopitelně opět narůstají, neboť právě probíhá jarní výsadba. Zájem o grant Stromy je stále veliký – samosprávy, ale třeba i hasiči nebo další spolky, mohou na výsadbu zeleně získat až 150 000 korun. V přijatých žádostech stále převažují aleje a stromořadí jako nyní v případě Prostějova, čím dál častěji se ovšem objevují i další nápady, například zakládání nových obecních sadů, zastiňování venkovních sportovišť či koupališť. Zakládají se třeba i arboreta,“ podotkla ředitelka Nadace ČEZ Michaela Ziková.

Nadaci ČEZ založila energetická společnost ČEZ v roce 2002, aby zastřešila svou dárcovskou činnost. Nadace ČEZ podporuje několika grantovými programy sociální, kulturní a sportovní projekty a aktivně spolupracuje s regiony. Výší rozdělených příspěvků se řadí ke špičce nadací v České republice. Více informací najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…