Vláda schválila doplnění jednoslovného názvu Česko v cizích jazycích do databází OSN

03.05.2016 21:24

Ministerstvo zahraničních věcí ČR doplní jednoslovný název České republiky „Česko“ v cizích jazycích do dvou jmenných databází OSN - UNTERM a UNGEGN. Na svém zasedání o tom rozhodla vláda ČR. Označení Česká republika i nadále zůstává platné. Jedná se o politický název země a nic se na něm nemění. Notifikaci v databázích OSN uskuteční MZV v řádech týdnů.

Vláda schválila doplnění jednoslovného názvu Česko v cizích jazycích do databází OSN
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo zahraničních věcí

V současnosti je krátký název v češtině, tedy „Česko“, zapsán v mezinárodní databázi spravované United Nations Group of Experts on Geographical Names. Krátký název v cizích jazycích ale v obou databázích zatím chybí, i když standardizace krátkého názvu i jeho překladů se uskutečnila již v roce 1993 publikací Českého úřadu katastrálního a zeměměřického a jazyková správnost byla potvrzena Ústavem pro jazyk český.

Do databází UNTERM (United Nations Terminology Database) a UNGEGN (United Nations Group of Experts on Geographical Names) budou notifikovány jednoslovné názvy v oficiálních jazycích OSN, v nichž jsou zmíněné databáze vedeny. Jde o: Czechia (ang.), Tchéquie (fr.), Chequia (šp.), ????? (rus.) a dále v arabštině a čínštině. Nejedná se o změnu formálního názvu ČR používaného při oficiálních příležitostech.

Jednoslovné označení např. v anglické verzi Czechia je pouze překladem krátkého/zeměpisného názvu Česko. Záleží vždy na daném subjektu, zda se rozhodne užívat delší verzi, tj. Česká republika/Czech Republic nebo kratší verzi Česko/Czechia. Jakkoli si uživatelé mohou svobodně zvolit krátký či formální název země, doporučuje se užívat jednoslovný název v cizích jazycích tam, kde není nutné používat formální název země (sportovní události, marketingové účely apod.). Označení Česká republika zůstane zachováno i na příslušných cedulích. Doplnění názvu v databázích OSN s sebou nenese žádné finanční náklady.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SZPI: Kontroly v roce 2023? 49 tisíc kontrol, uloženy pokuty přes 128 milionů

7:08 SZPI: Kontroly v roce 2023? 49 tisíc kontrol, uloženy pokuty přes 128 milionů

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila v roce 2023 celkem 48 821 vstupů do pr…