Vykolejená demokracie? Skutečnost a mediální obraz. Panelová diskuze na filozofické fakultě

18.11.2015 16:23

Filozofická fakulta UK v Praze společně s občanskou iniciativou Vraťte nám stát!, platformou Svobodu médiím!, Syndikátem novinářů ČR a nadací Friedrich-Naumann-Stiftung pořádají ve čtvrtek 19. 11. 2015 v 18:00 hod panelovou diskusi „Vykolejená demokracie? Skutečnost a mediální obraz.“

Vykolejená demokracie? Skutečnost a mediální obraz. Panelová diskuze na filozofické fakultě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pečeť Univerzity Karlovy

Akce se uskuteční v rámci oslav 26. výročí Sametové revoluce na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze v památné posluchárně č. 300. Účastníci panelové debaty budou mimo jiné odpovídat na otázky: Žijeme ve vykolejené demokracii? A pokud ano, kdy a proč jsme sjeli z původní trasy? Jaké jsou varianty dalšího vývoje? Máme mít strach z budoucnosti? Jaká z toho vede cesta ven?

V debatě, kterou bude moderovat scenárista David Smoljak, vystoupí Tomáš Sedláček, ekonom a hlavní makroekonomický stratég ČSOB, Adam Černý, předseda Syndikátu novinářů ČR , Martin Šimečka, slovenský spisovatel a publicista, Václav Němec, filosof působící na FFUK v Praze a Alexander Kaczorowski, polský novinář a esejista, šéfredaktor Aspen Review Central Europe.

„V devadesátých letech jsme přes všechny zmatky jasně znali směr našeho pohybu. Věděli jsme, že z toho postkomunistického marasmu směřujeme do západního demokratického světa. Dnes jako bychom bloudili v mlze. Proto se chceme bavit i o tom, zda jsme při tom všem zaklínání se národními zájmy ten původní směr neztratili,” říká moderátor debaty David Smoljak.

„Nechceme vzpomínat na události roku 1989, ale spíše tváří v tvář této rozkolísané a neklidné době, kdy mnoho lidí hledí vstříc budoucnosti s obavami, kriticky zhodnotit současný stav demokracie v České republice i v okolních evropských zemích a zamyslet se nad možnostmi dalšího vývoje,” upřesňuje filosof Václav Němec, jeden z hostů panelové debaty.

Mluvit se bude i o tom, jak dalece jsou demokratické poměry v Česku a dalších postkomunistických zemích nahlodávány propojením ekonomické a politické moci a jaké jsou příčiny vzestupu populistů. Hosté se zaměří i na roli a stav médií, zejména na problém jejich současné oligarchizace. Dostane se samozřejmě i na nejpalčivější celoevropské problémy, jako jsou uprchlická krize a teroristické útoky islamistů.   

Po vystoupení panelistů bude následovat volná diskuse, v níž hosté odpoví na dotazy z publika.

O Platformě Svobodu médiím!

Iniciativa Svobodu médiím! představuje Platformu pro nezávislost a pluralitu sdělovacích prostředků. Platformu tvoří řada profesních a občanských organizací a osobností, které mají za cíl společnými silami prosadit změny popsané v Prohlášení. Považuje za důležité chránit svobodu slova a svobodu médií, bez nichž nemůže fungovat demokratická společnost. Více informací na adrese: www.svobodumediim.cz.

O OS Vraťte nám stát

Občanské sdružení Vraťte nám stát! vzniklo v roce 2012 jako platforma 40 občanských iniciativ a organizací v reakci na zveřejněné odposlechy mezi bývalým pražským primátorem Pavlem Bémem a lobbistou Romanem Janouškem. Cílem sdružení je přispět k obnově demokracie a právního státu u nás.  Pro další informace navštivte: www.vrattenamstat.cz/ .

O Syndikátu novinářů ČR

Syndikát novinářů vznikl těsně po 17. listopadu 1989 jako nezávislé sdružení novinářů. V současné době Syndikát novinářů sdružuje na dva tisíce členů. Základem jeho činnosti jsou územní sdružení a kluby, na jejichž práci se podílejí i  i další zájemci o daný okruh činnosti, kteří nejsou přímo členy Syndikátu. Syndikát novinářů podporuje sé členy i celou novinářskou obec v oblasti svobodného přístupu k informacím. Etická komise Syndikátu novinářů se  již řadu let jako dobrovolný samoregulační orgán posuzuje případy porušení novinářské etiky. Pro další informace navštivte: www.syndikat-novinaru.cz/.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…