Výstavu Císař Karel IV. 1316–2016 vidělo za necelé dva týdny 10 tisíc návštěvníků

29.05.2016 10:28

Necelé dva týdny jsou ve Valdštejnské jízdárně na výstavě Národní galerie v Praze k vidění poklady doby Karla IV., vystavené k příležitosti 700. výročí císařova narození. Během nich navštívilo výstavu rekordních 10 tisíc lidí.

Výstavu Císař Karel IV. 1316–2016 vidělo za necelé dva týdny 10 tisíc návštěvníků
Foto: Archiv
Popisek: Karel IV.

„Návštěvnický úspěch jsme očekávali, ale výsledky přesto předčily naše očekávání. Je nesmírně povzbudivé sledovat zájem lidí o evropskou historii i o příběhy jednotlivých uměleckých děl, která jsou u nás v drtivé většině případů vystavena poprvé. Až do září, kdy výstava končí a přesouvá se do Norimberku, máme připraveny desítky doprovodných programů a komentovaných prohlídek. Některá díla budou navíc v expozici obměněna – to se týká především vzácných a křehkých prací na papíře či pergamenu, které mohou být vystaveny jen po striktně omezenou dobu. Pěvně věřím, že výstava bude mít divácký úspěch až do svého konce – návštěvnickému zájmu jsme připraveni přizpůsobit i otevírací dobu,“ říká Jiří Fajt, generální ředitel Národní galerie v Praze, autor a kurátory výstavy.

Pouze první týden byl na výstavě k vidění originál Zlaté buly Karla IV. – zákoníku, který platil až do zániku Svaté říše římské roku 1806 a byl z Bavorského státního archivu zapůjčen na výstavu vůbec poprvé. Druhý týden ho ve vitríně nahradil kromě faksimile pozoruhodný opis z počátku 15. století. Jen do této neděle je k vidění originál pařížského zlomku latinského překladu Kroniky tak řečeného Dalimila, nejstarší česky psané iluminované a  veršované kroniky, která vznikla v Itálii nejspíše přímo pro mladého kralevice Karla IV. Výstavu od začátku třetího týdne, tj. od 30. května, obohatí například bohatě zdobený Misál Jana ze Středy (kolem 1365) z Metropolitní kapituly u sv. Víta v Praze, jeden z vynikajících rukopisů dvorského iluminátorského ateliéru. Objednal ho kancléř Karla IV., litomyšlský i olomoucký biskup a jeden z prvních klasických vzdělanců-humanistů své doby, který udržoval čilou korespondenci mj. s Petrarcou. Z originálních rukopisů mají návštěvníci možnost zhlédnout např. Vlastní životopis Karla IV. z Rakouské národní knihovny ve Vídni či monumentální Graduál Arnošta z Pardubic zapůjčený rovněž Metropolitní kapitulou u sv. Víta v Praze.

S ohledem na velký návštěvnický zájem je výstava otevřená každý den včetně pondělí od 9 do 18 hodin (v červenci a srpnu od 10 do 19 hodin). Jejím cílem je přiblížit osobnost Karla IV. s jejími pozitivními a stinnými stránkami prostřednictvím více jak dvou stovek vzácných exponátů z celého světa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kancelář prezidenta republiky: Prezident Petr Pavel navrhl Senátu ústavní soudce

7:23 Kancelář prezidenta republiky: Prezident Petr Pavel navrhl Senátu ústavní soudce

Prezident republiky Petr Pavel předložil podle čl. 84 odst. 2 Ústavy ČR a § 6 zákona č. 182/1993 Sb.…