Zoo Olomouc: Maličký lenochod se má k světu. Překvapení ale máme víc

09.01.2021 19:28

Rok 2020 představoval pro Zoo Olomouc spoustu ztrát. O jeho veselejší konec se postarala matka lenochoda dvouprstého, která 21. prosince 2020 přivedla na svět, jak dnes už víme, životaschopné mládě.

Zoo Olomouc: Maličký lenochod se má k světu. Překvapení ale máme víc
Foto: svaty-kopecek.cz
Popisek: ZOO Olomouc

„Pohlaví ještě určit nedokážeme, ale je pro nás podstatné, že matka se dokáže starat sama a mládě odchovává tak, jak tomu má být. První dny sice budily rozpaky, ale věříme, že z nejhoršího je mládě nikoliv uvnitř, ale venku, “ uvádí zoolog Jitka Vokurková.

Zoo Olomouc chová lenochody dvouprsté od roku 2004. Letošní mládě je již 2. mládětem odchovaným rodiči. První pár, Olina a Robert, byl dovezen z Guyany, ale žádné potomky nezanechal. Olina se vypravila na služební cestu do Zoo Ústí nad Labem, a tato cesta dne 27. 6. 2009 přinesla olomoucké zoo první mládě. „Aktuálně na jihoamerickém pavilonu chováme společně s mravenečníky čtyřprstými pár lenochodů dvouprstých. Samec se jmenuje Indy a pochází ze Zoo Varšava a samice Pepina se narodila v Zoo Ústí nad Labem. Tento pár spolu skvěle harmonizuje, čehož je důkazem i narozené mládě,“ dodává mluvčí Zoo Olomouc Iveta Gronská.

lenochod

Mládě lenochoda s matkou

V Zoo Olomouc jsou také vždy zvědaví na to, které mládě se narodí jako první v novém roce. První místo velmi často získávají malé opičky kotulové veverovití. Letos ale kotula od pomyslného prvenství dělilo pár hodin. „Dovolil“ si ho totiž předběhnout kaloň.

Kotuly letos o pár hodin předběhl kaloň rodriguezský, známý i jako kaloň zlatý. „Mládě narozené 2. Ledna prospívá dobře, vše nasvědčuje tomu, že se mu dobře povede i v budoucnu. Jeho matka ho ukázkově kojí, a dokonce můžeme pozorovat i vzácný jev, kterak se ke kojení připojuje i odrostlejší mládě roku loňského,“ komentuje zoolog Jitka Vokurková.

Olomoucká zoo chová kaloně zlaté od roku 1999. Narodilo se v ní prozatím celkem 177 jedinců.

kaloň

Mládě kaloně rodriguezského

A obvyklí vítězové hry o první mládě roku, tedy kotulové? „V neděli 3. ledna se už kotulové hlásili o slovo a po narození mláděte se rozrostla tlupa na 22 jedinců. Aktuálně se mu daří velmi dobře, vozí se na matčiných zádech a stále má k dispozici dostatek mateřského mléka. Matka si vybírá z nabízené potravy ty nejchutnější kousky," dodává s radostí Jitka Vokurková.

Olomoucká zoo chová kotuly od roku 1993. Za léta chovu se tu narodilo celkem 126 mláďat.

kotul

Mládě kotula veverovitého s matkou

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…