dTest: Snídaňové cereálie, nebo jen mouka s cukrem? Často to vyjde nastejno

14.01.2020 18:17 | Zprávy

Obaly s obrázky evokujícími vyvážený životní styl a zdravý start dne lákají ke koupi. S obsahem už je to však horší. Spotřebitelská organizace dTest srovnala složení 28 snídaňových cereálií s ohledem na množství cukrů, tuků, vlákniny či přidaných vitamínů. U dvaadvaceti z nich tvořil podíl cukru více než pětinu.

dTest: Snídaňové cereálie, nebo jen mouka s cukrem? Často to vyjde nastejno
Foto: dTest
Popisek: dTest

Zatímco spotřeba těchto výrobků rok od roku stoupá, málokdo pečlivě zkoumá jejich složení. Namísto toho si mnozí z nás dopřávají poctivou ranní dávku cukru. S obsahem žádoucích složek, jako je třeba vláknina nebo bílkoviny, už je to však horší. Pokud si tak ráno někdo sype do misky snídaňové cereálie v dobré víře ve zdravý start dne, ve většině případů se mýlí.

„Srovnali jsme české i zahraniční produkty a nezapomněli jsme ani na privátní značky obchodních řetězců. Celý výběr jsme doplnili třemi výrobky zakoupenými v Německu. Zajímalo nás hlavně to, zda první místa obsadí produkty prezentující se jako zdravější, a teprve za nimi se octnou oblíbené kakaovo-čokoládové cereálie. Předmětem našeho zkoumání byly uvedené výživové údaje, složení a také certifikace produktů,“ vysvětluje Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

S ohledem na to, že se cereálie prezentují jako zdravá snídaně a kromě toho jsou často nabízeny i dětem, bylo nemilým překvapením množství cukru, které dTest na etiketách objevil, a to i u zdravěji se tvářících variant. Jako největší „cukrová bomba“ se ukázaly mušličky Bona Vita Choco Shells s 38 gramy cukru ve 100 gramech výrobku. O něco lépe – s 33 gramy cukru/100 g – dopadly Bona Vita Čtyřlístek Obilné čtyřlístky s kakaem. Naopak nejnižší obsah cukru byl uveden u Organic Bio Rye Flakes od lotyšské společnosti Milzu!

Světová zdravotnická organizace doporučuje denně zkonzumovat nejvýše 25 gramů přidaného cukru, což je zhruba 6 čajových lžiček. Pokud je dlouhodobý příjem cukru vyšší, hrozí řada zdravotních rizik od obezity a cukrovky přes inzulinovou rezistenci až po metabolický syndrom. „V seznamu použitých surovin se často může cukr ukrývat i pod jinými názvy, jako je například fruktóza, glukóza, maltodextrin či glukózo-fruktózový sirup. Směrodatná je proto hodnota celkového obsaženého cukru v tabulce výživových hodnot,“ dodává Hana Hoffmannová.

Tento článek je uzamčen

Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PL

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: Tisková zpráva

Ing. Markéta Šichtařová byl položen dotaz

Myslíte, že vystoupením z EU bychom se vyvázali z její politiky?

Nedošlo by jen k tomu, že by se rozhodovalo o nás bez nás, protože jsme třeba závislí na exportu a vůbec jsme s ostatními zeměmi dost provázáni, už jen třeba tím, když tam cestujeme? Pustí nás tam pak třeba s auty na spalovacími motory, když budou zakázané? Není pro nás setrvání v EU jedinou šancí, ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČSÚ: Posilování české ekonomiky v 2. čtvrtletí pokračovalo

13:21 ČSÚ: Posilování české ekonomiky v 2. čtvrtletí pokračovalo

Česká ekonomika ve 2. čtvrtletí 2025 pod vlivem domácí poptávky dál rostla.