Negativní účinky kouření a CHOPN

28.03.2014 13:20

Odborník MUDr. Stanislav Kos, CSc., 2. místopředseda České pneumologické a ftizeologické společnosti ČLS JEP a předseda Českého občanského sdružení proti chronické obstrukční plicní nemoci (ČOPN) odpovídá na nejčastější dotazy v souvislosti s riziky kouření a vznikem CHOPN.

Negativní účinky kouření a CHOPN
Foto: Radmila Zemanová-Kopecká
Popisek: Cigarety jsou tu pro nás drahé

CHOPN prý nejčastěji ohrožuje hlavně kuřáky a starší osoby. Může jí onemocnět i mladý člověk nebo nekuřák? Jaké jsou projevy tohoto onemocnění?

Chronická obstrukční plicní nemoc (CHOPN) je dlouhodobé, zánětlivé a nevyléčitelné onemocnění průdušek a plic. Až v 80-85 % případů nemoc způsobuje kouření cigaret. Způsobit ji však může i pasivní kouření. Postihnout může rovněž osoby, které se často pohybují v prašném nebo výfukovými plyny znečištěném prostředí, například zaměstnance průmyslových podniků pracující v prostorách, jež obsahují zplodiny vznikající při hoření. Včasnou diagnózou a správnou léčbou je možné zabránit zhoršování nemoci a výrazně zkvalitnit život pacienta. CHOPN se projevuje dlouhodobým kašlem (především po ránu), občasným „sípáním“ nebo pískáním na hrudníku, pocitem tlaku na hrudi a hlavně zadýcháváním, které se projevuje nejprve po námaze nebo během jarních a podzimních infekcí. Později stačí ke vzniku tohoto stavu jen mírná zátěž (ranní hygiena, chůze po bytě) a nakonec se pacienti dusí i v klidu.

Prvním a základním krokem k úspěšné léčbě je skoncování s kouřením. Důležité je dodržovat doporučenou léčbu, pravidelně provádět dechové rehabilitace a užívat nebo inhalovat předepsané léky. Pokud dojde ke vzplanutí nemoci, lékař obvykle nasadí pacientovi antibiotika a léky usnadňující vykašlávání. Některým pacientům mohou pomoci i pobyty v lázních zaměřené na plicní onemocnění. CHOPN lze u malého procenta pacientů léčit operací, při které se odstraní nejvíce poškozená část plic. Nemoc sice patří mezi nevyléčitelné, avšak dodržováním správné léčby, plicní rehabilitací, kondičním cvičením a zdravým životním stylem lze její nepříznivé dopady výrazně snížit a zlepšit tak kvalitu života pacienta.

Jak se CHOPN léčí? Existují kromě kouření nějaké další rizikové faktory?

Hlavní příčinou chronické obstrukční nemoci (CHOPN) je kouření. Vznik CHOPN může souviset také s dlouhodobým pobytem ve znečištěném životním prostředí, například prostředí znečištěné prachem, kouřem nebo výfukovými plyny. Funkci plic oslabují i opakující se infekce dýchacích cest. Základním krokem léčby CHOPN u kuřáka je přestat s tímto zlozvykem. Pacient by dále neměl pobývat ve znečištěném prostředí. Preventivně by se tito pacienti měli očkovat proti virovým onemocněním, která oslabují funkci plic, například chřipce. Součástí léčby by mělo být i dodržování zdravého životního stylu a redukce váhy u obézních osob. V pokročilejších stádiích nemoci se podávají inhalované léky, tablety rozšiřující průdušky či protizánětlivé léky. Při výrazném zhoršení se podávají kortikosteroidy, antibiotika a léky usnadňující vykašlávání. Jako součást léčby může lékař doporučit i inhalace kyslíku. Stav CHOPN zlepšují také dechové rehabilitace a pobyty v lázních zaměřených na léčbu plicních onemocnění.

Jak dlouho se dá s CHOPN žít, pokud ji nebudu léčit?

Délka života u pacienta s chronickou obstrukční plicní nemocí (CHOPN) závisí na jeho celkovém zdravotním stavu. Důležité je, zda se jedná o pacienta kuřáka nebo nekuřáka, jestli dlouhodobě pobývá ve znečištěném prostředí, zda sportuje nebo trpí nadváhou, případně podvýživou, či zda je postižený nějakými dalšími chorobami. CHOPN patří mezi nevyléčitelná onemocnění. Rozvoj nemoci je ale možné při včasné diagnóze a dodržování předepsané léčby zpomalit a předejít tak jejímu zhoršování. Nezpochybnitelným základem úspěšné léčby všech pacientů kuřáků je přestat kouřit.

Může být CHOPN také dědičná, nebo je spojena pouze s nezdravým životním stylem a kouřením?

Chronická obstrukční plicní nemoc je až v 85 % případů způsobena kouřením, pouze u velmi malého procenta pacientů je CHOPN vyvolána genetickou dispozicí. Riziko onemocnění se zvyšuje, pokud dlouhodobě pobýváte v prašném, zakouřeném nebo výfukovými plyny znečištěném prostředí. Jestli má pacient potíže se zadýcháváním, i když je v klidu, nebo ho často trápí opakované nemoci dýchacích cest, měl by se obrátit na svého lékaře. Případná diagnóza a vhodná léčba se určí na základě spirometrického vyšetření u pneumologa.

Více informací o onemocnění CHOPN naleznete na www.dychani.cz nebo na stránkách Českého občanského sdružení proti CHOPN (ČOPN) www.copn.cz.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty