Babák má být popraven dřív než souzen, upozorňuje poslanec ODS

10.05.2011 16:32

AKTUALIZOVÁNO Finanční transakce, které proběhly v souvislosti s šestimilionovým sponzorským darem Michala Babáka straně Věci veřejné, už prověřuje Finanční analytický útvar ministerstva financí. Že tyto informace unikly na veřejnost, se pranic nelíbí poslanci ODS Michalu Doktorovi.

Babák má být popraven dřív než souzen, upozorňuje poslanec ODS

 

Finanční analytický útvar ministerstva financí, který se věnuje odhalování nezákonných finančních operací, začal prověřovat transakce, díky nimž poslanec Věcí veřejných Michal Babák věnoval straně v letech 2009 a 2010 téměř šest milionů korun. Informuje o tom Aktuálně.cz s tím, že FAÚ se do případu vložil na základě upozornění banky, která zachytila neobvyklé operace na poslancově účtu.

„Úkolem Finančního analytického útvaru je šetřit a prověřovat toky peněz, které by mohly sloužit k financování terorismu, případně pocházely z trestné činnosti, případně nebyly zdaněny. Úkolem FAÚ tedy není role verbálního ostřelovače na zakázku toho či onoho. Vždyť tento postup představuje efektivní maření možností cokoliv vyšetřit. Babák má být takto ´popraven´ dříve, než bude ´souzen´," kritizuje únik informací pro ParlamentníListy.cz poslanec ODS Michal Doktor.

Podezřelé vklady v hotovosti

Tomu zveřejnění probíhajícího šetření vadí, ačkoli podle svých slov podání prezentovaná samotným poslancem Babákem sleduje s údivem. Obává se však možného zneužívání práce útvaru. „Před mnoha lety jsem navrhoval zřídit kontrolu nad FAÚ stejně jako jsou kontrolovány odposlechy, proti se ale postavil tehdejší premiér," říká jeden z kandidátů na předsedu poslaneckého klubu ODS.

Část ze sponzorských peněz byla podle serveru na Babákovo konto vložena v hotovosti a banka má o skutečném původu peněz pochybnosti. Během necelého tři čtvrtě roku bylo na Babákův účet přímo na přepážce banky ve třech vkladech přidáno hotově celkem 1,2 milionu korun. Stejná částka pak obratem putovala na účet VV, ale už bezhotovostně, převodem z účtu na účet.

Poslanec si nepamatuje, kdo sumy na účet vkládal

Skutečnost, že Babák poslal VV stovky tisíc korun, které na jeho účet skutečně dorazily v hotovosti, vyplývá také z dokumentů, které sám zveřejnil, když byl přinucen své dary vysvětlovat. Aktuálně.cz navíc zjistilo, že zhruba ve stejné době splácel několik hypoték, jejichž výše dá dohromady 12,7 milionu korun.

Babák tvrdí, že si nepamatuje, zda peníze vkládal na účet sám, nebo zda to byl někdo jiný, protože transakcí za rok byla velká spousta. Ministerstvo financí se k informacím o prověřování Babákova konta odmítlo vyjádřit. „Veškeré skutečnosti týkající se oznámení a šetření podezřelého obchodu podléhají povinnosti mlčenlivosti," uvedl mluvčí úřadu Ondřej Jakob.

VV budou vysvětlovat nejen koalici, ale i veřejnosti

„Je třeba zachovat standardní postupy a počkat na to, jaká budou zjištění. Potvrdí-li se ale podezření, budou muset Věci veřejné vysvětlit své financování nejen koaličním partnerům, ale především veřejnosti," tvrdí pro ParlamentníListy.cz místopředsedkyně rozpočtového výboru za TOP 09 Helena Langšádlová.

Na poslancovo vyjádření jsou zvědavi i poslanci nejmenší vládní strany. „Za chvíli začíná náš poslanecký klub, požádám Michala Babáka o vysvětlení," uvedla pro ParlamentníListy.cz místopředsedkyně Věcí veřejných Lenka Andrýsová. Pátraní FAÚ může vést k tomu, že Babákův případ bude předán policii nebo finančnímu úřadu, který může současně zkontrolovat finanční situaci firem, o nichž poslanec tvrdí, že mu půjčily.

K věci:

Špína leze ven: Véčkař Babák přinesl milion v hotovosti 

Babák: Celá transakce byla dohodnuta ještě před mým vstupem do politiky 

Tajemný poslanec Věcí veřejných. Zničeho vytřískal Babák 35 milionů 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…