Bárta se v ČT chechtal a zdržoval. Moderátor ho huboval

13.03.2011 13:40

Diskuze o důchodové reformě pokračovala i v nedělních Otázkách Václava Moravce. Ministr dopravy Vít Bárta (VV) ji ale příliš vysvětlovat nechtěl. Raději se smál.

Bárta se v ČT chechtal a zdržoval. Moderátor ho huboval

Ani poté, co politici představili závěrečnou podobu zvyšování DPH a důchodové reformy, debaty o těchto změnách neustávají.

Mám málo času, hájil se ministr

O reformě přišel do nedělních Otázek Václava Moravce hovořit i ministr dopravy Vít Bárta (VV). Ten se však vysvětlení ohledně zmatků kolem důchodových a daňových změn vyhýbal. "Neodpovídáte mi na otázku," napomenul ho v pořadu Moravec. "Za jedno sezení to nejde vyřešit," hájil se Bárta.

Více o tématu DŮCHODOVÁ REFORMA


Bárta: Konečně nás začnou brát vážně

Ten si v ČT také postěžoval na postoj české veřejnosti k několikrát diskutované reformě. "Veřejnost nás brala velmi nevážně," uvedl s tím, že oznámené změny snad postoj Čechů změní.

V diskuzi s komunistou Pavlem Kováčikem, který byl dalším hostem pořadu, pak bylo hodně veselo. Bárta ji několikrát proložil svým hrdelním smíchem, který celou debatu výrazně zbrzdil.

Ministr se ale rozhovořil o jednom z pilířů důchodové reformy, důchodovém připojištění. Ohledně něho se prý ztotožňuje s názory ekonoma Jana Švejnara. Hlavním cílem tohoto pilíře je tak podle něho snaha, aby se ze spoření na důchody nestal "mejdan finančních domů."

Rusnok: Dopady se přehání

Na efektnost a vhodnost reforem  se Moravec zeptal ale i odborníků, zejména z řad ekonomů. Jejich názory se ale liší. Například bývalý ministr financí Jiří Rusnok s plány navrhovanými vládou souhlasí. "Ten model má logiku, debata o dopadech DPH se přehání," uvedl exministr a člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) v nedělních Otázkách Václava Moravce.

Vít Samek z ČMKOS ale jeho názor nesdílí. Nelíbí se mu zejména chudnutí penzistů, které s sebou reforma bezpochyby přinese. "Lidé zdražení i snížení důchodů o tři procenta výrazně pocítí," kontroval Rusnokovi. V pořadu ale pochválil postoj prezidenta Václava Klause. "Líbí se nám, že v této věci zastává stejný názor jako odbory," uvedl.

Mezi oběma ekonomy pak názorově stojí další člen NERVu, Miroslav Zámečník. Podle něho byla použitelná i původní, i současná verze reformy. "Věřím, že lidé na ministerstvech si ty dopady spočítali," uvedl k důsledkům změn DPH a důchodového systému.

Více čtěte:

  • Černé ovce v koalici. Poslancům VV vadí i menší zdražení
  • Vláda ustoupila tlaku. Snížená sazba DPH poroste postupně
  • Tomský (Svobodní): Daně zbytné a nezbytné
  • Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: jas

    Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

    znásilnění

    Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

    4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

    Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…