Biskup Malý k miliardám pro církev: Lidé to nechápou správně

31.05.2011 21:03

Restituce jsou jedním z nejpalčivějších témat, která se skloňují v souvislosti s porevolučním klimatem kolem české katolické církve. Po dvaceti letech diskuzí přitom přichází konkrétní návrh na návrat církevního majetku právě v době, když většina Čechů obrací každou korunu.

Biskup Malý k miliardám pro církev: Lidé to nechápou správně

V době, kdy kabinet denně hovoří o nutnosti škrtových reforem, snižování sociálních i dalších dávek a obecně "utahování opasků", přišla vládní komise pro narovnání vztahu mezi státem a církvemi s poměrně překvapivým návrhem.

Církev se asi konečně dočká. Po 20 letech

Plánuje totiž vrátit církvím 56 procent jejich bývalého majetku, hlavně pole, lesy a rybníky. A to v celkové hodnotě 75 miliard korun. Za majetek, který v restitucích vrácen nebude, by měl stát podle návrhu v horizontu maximálně třiceti let doplatit až 59 miliard. Vládní návrh přitom už v úterý odmítli jak sociální demokraté, tak komunisté.

Více o tématu církev najdete ZDE

Původní plán vlády Mirka Topolánka (ODS), který se církevními restitucemi zabýval, ale kalkuloval s navrácením pouze 39 procent majetku a vyplácením 83 miliard po dobu 60 let. I s úroky tak mělo jít o 270 miliard.

Češi se radovat nebudou

Podle biskupa Václava Malého nelze očekávat, že veřejnost nad návrhem současného kabinetu zajásá. "Nebude to přijaté nadšeně, je spousta lidí, kteří nevědí přesně, o co jde, nelze očekávat, že by to bylo přijato pozitivně," uvedl pro ParlamentníListy.cz biskup a někdejší chartista.

On sám však vládní gesto vítá. "Ten majetek je zadržován dvacet let, v podstatě se s ním nic neděje, pro stát byl výhodnější ten aktuální návrh," soudí biskup, který se v roce 1989 podílel na obnově demokracie.

Majetek, který se církvi má navrátit, totiž prý v současnosti leží ladem. A tak je nejen přáním, ale i v zájmu jednotlivých starostů a dalších zástupců obcí a měst, v nichž stojí, aby se jej stát "zbavil".

Dočkáme se i protestů?

Protože ale většina Čechů prý tyto detaily nevidí, je pravděpodobné, že se jim návrh na návrat větší části majetku, než bylo původně plánováno, příliš zamlouvat nebude.

 "Demonstrace to asi nevyvolá, ale určitá část společnosti to zřejmě nebude chtít přijmout," dodal pro redakci s tím, že je nutné brát v potaz, že návrh dosud nebyl přijat a bude nadále analyzován. 

Církev? Nejlepší hospodář

S postupem vlády Petra Nečase (ODS) souhlasí i vedoucí redakce Katolického týdeníku Jiří Macháně. "Prostě to z vůle této vlády konečně dospělo do stádia, kdy se zdá, že je skutečně vůle věc konečně dořešit pro dobro tohoto státu, jeho občanů i církví," sdělil redakci s tím, že o "načasování" v době škrtforem nelze hovořit. 

"Církev byla, je a bude dobrým hospodářem - narozdíl od například komunistického státu, který co nezdevastoval, nechal sejít," podpořil aktuální návrh o navrácení majetku.

Církev dostane jen, co jí patří

I Macháně ale připouští, že se návrh nemusí setkat s příliš kladnou odezvou veřejnosti. "Trošku mě mrzí, že někteří lidé nevidí, že navrácený majetek, který  církvím patřil a byl jim komunistickým režimem uzmut, nepřestane sloužit  lidem této země," posteskl si zástupce katolického periodika.

Pokrok ve dvacet let se vlekoucích jednáních o restitucích ale prý vítá. Doufá tak, že ani vzhledem k současnému společenskému klimatu nerozvíří negativní nálady.

"Pokroku v jednáních rozumím jako velmi dobré zprávě pro  všechny občany této země, která by snad nevoli vyvolávat neměla - církve  budou moci konečně naplno rozvinout svou charitativní a duchovní  činnost, budou moci "přitlačit na pilu" v práci, kterou vykonávaly  dosud," připomněl devizy, které církevní restituce mohou přinést. Jde prý zejména o hospicovou péči, ale třeba i duchovní péči v armádě či věznicích.

Úkol je jasný: přesvědčit


"Pevně věřím, že církve majetek využijí a zhodnotí ve prospěch lidí v Česku. A doufám, že časem také přesvědčí ty, kteří navracení majetku církvím z různého důvodu nerozumí nebo s ním i nesouhlasí," uzavřel pro ParlamentníListy.cz zástupce katolického média.

S Macháněm souhlasí i politolog Jan Bureš. Ve svém postoji ale lehce pesimističtější. "Asi platí, že mnoho ateistických Čechů nikdy nepřijme žádnou podobu vyrovnání se s církvemi," sdělil redakci. Připomněl ale, že restituce jsou jedním z mála velkých polistopadových dluhů, které nebyly dosud dořešeny. A tak je na čase, aby se tak stalo.

Pravici se to hodí, všímá si politolog

"Vláda podle mého názoru logicky vychází vstříc tomuto postoji tím, že posiluje podíl vráceného nemovitého majetku na úkor přímých finančních pplateb, což je asi pro veřejnost stravitelnější," soudí politolog. Ten si všímá ale i politického rozměru celé věci. "Nepochybuji o tom, že pravicové vládě se hodí v souboji s levicí posílit ve společnosti vliv církve, která posiluje konzervativní hodnoty," dodal.

K církevním restitucím se pro ParlamentníListy.cz vyjádřil i šéf CVVM Daniel Kunštát. "Bohužel, církevní restituce u nás vždy budou vnímány spíše negativně, ať už v jakémkoliv kontextu a rozsahu. Anticírkevní postoje jsou zkrátka konstantou českého veřejného mínění," potvrdil sociolog.

Rudý hadr na býka

Tvrzení je prý platné zejména v případě, že jde o majetek. A tedy právě o restituce. "To je vskutku ,červený hadr´," uzavřel Kunštát s tím, že krádež v tomto případě není vnímána jako krádež.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…