Bobošíková smí kandidovat. Okamura a Dlouhý ne

13.12.2012 11:34

Volební senát Nejvyššího správního soudu rozhodl, že do prezidentské volby se má vrátit Jana Bobošíková. Naopak odmítl odvolání Tomia Okamury, Vladimíra Dlouhého i všech dalších odmítnutých kandidátů.

Bobošíková smí kandidovat. Okamura a Dlouhý ne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Bobošíková v televizním studiu

Na základě rozhodnutí soudu je Ministerstvo vnitra povinno Bobošíkovou zaregistrovat do přímé volby. Její první kolo se má konat 11. ledna. Bobošíková nasbírala mezi veřejností více než zákonem požadovaných padesát tisíc podpisů, ale po jejich přezkumu byla z volby vyřazena kvůli tomu, že po odečtení „chybných“ procent její podpora klesla pod požadovanou hranici.

Sedmičlenný senát pod vedením soudce Vojtěcha Šimíčka, který na sebe upozornil například již při procesu s Dělnickou stranou, posuzoval stížnosti celkem devíti neúspěšných prezidentských kandidátů. Mezi nimi byla kromě Bobošíkové, Dlouhého a Okamury například i Klára Samková.

Předseda senátu NSS Vojtěch Šimíček před novináři uvedl, že podle názoru soudu se Ministerstvo vnitra dopustilo protizákonnosti v promítání chybovosti, zjištěné ze dvou vzorků, do celkového součtu podpisů.

„Z hlediska zákonné formulace je správným řešením zprůměrovat obě procenta a tento průměr promítnout do celkového součtu podpisů,“ uvedl předseda Šimíček. Tím dal za pravdu názorům, že vypočtená procenta chybovosti u obou vzorků neměla být sčítána, ale průměrována.  

„U kandidátky Bobošíkové po odečtení nesprávných podpisů došlo při aplikaci správného vzorce k překročení hranice padesáti tisíc podpisů. Proto jsme se rozhodli jejímu návrhu v plném rozsahu vyhovět. Ministerstvo vnitra je tedy povinno tuto kandidátku do volby zaregistrovat,“ uvedl Šimíček k úspěšnému odvolání Jany Bobošíkové.

U Vladimíra Dlouhého ani Tomia Okamury nebylo požadované hranice dosaženo ani při soudem stanoveném výpočtu chybovosti, proto nebylo možné jejich odvolání přijmout a kandidáty do volby vrátit.

Předseda NSS Josef Baxa, který byl členem senátu, uvedl, že tři ze sedmi soudců prosazovali menšinové stanovisko, že příslušná ustanovení volebního zákona jsou protiústavní a měla by být zrušena.

Volební senát podle jejich menšinového názoru měl přerušit jednání a podat Ústavnímu soudu návrh na zrušení příslušných ustanovení volebního zákona. „Zbylá většina rozumí snaze neblokovat volby. My si myslíme, že je nezbytné, aby volby proběhly podle pravidel, jinak se stanou karikaturou sebe samých,“ uvedl předseda Baxa.

Rozhodnutí NSS je konečné, jediným mimořádným prostředkem k jeho změně je ústavní stížnost.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

5:30 Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

Sněmovnou schválená senátní novela má umožnit, aby stomatologové ze zemí mimo Evropskou unii měli je…