Vpřed, nebo kulka. Tak prý Rusové postupují u Avdijivky

20.11.2023 10:46

Válka na Ukrajině trvá už 635 dní a momentálně brzdí bojové operace obou stran vytrvalé deště. Ukrajinská strana nikoli poprvé oznámila, že Rusové střílejí ty své vojáky, kteří se pokouší o ústup. Mezitím v samotném Rusku oznámil uvězněný radikální nacionalista Igor Girkin, bývalý příslušník tajných služeb, že hodlá v roce 2024 kandidovat na prezidenta, byť si je prý vědom toho, že dělat něco takového je jako hrát hru s falešnými hráči z Kremlu, kteří předem určili vítěze – Vladimira Putina.

Vpřed, nebo kulka. Tak prý Rusové postupují u Avdijivky
Foto: Repro Youtube
Popisek: Raketový systém Buk M2

Ruská agrese proti Ukrajině pokračuje a washingtonský Institut pro vedení války (ISW) upozorňuje, že bojové operace obou stran omezují neutuchající deště. To se změní, až půda zmrzne. Rusové přesto dál tlačí na Ukrajince u Avdijivky a Ukrajinci pokračují v operacích na jihu země. Podle britského ministerstva obrany ale u Avdijivky ani jinde nedosáhla ani jedna ze stran významného úspěchu.

Rusové také provedli další vlnu dronových útoků, jejichž cílem byl Kyjev či Čerkasy. Vzdušná obrana Ukrajiny však uvedla, že 15 z 20 dronů bylo sestřeleno a ty zbývající nenapáchaly žádné podstatné škody.

Server Suspilne Media oznámil, že ruská armáda střílí ty své vojáky, kteří se pod tlakem ukrajinské protiofenzivy pokoušejí o ústup. Mluvčí Společného tiskového střediska obranných sil ve směru na Tavrii Oleksandr Štupun upozornil, že Rusové vidí, že u Avdijivky narůstají ztráty, ale ženou do útoku další a další vojáky. Mnoho z nich však už při pohledu na ztráty ruské armády bojovat nechce. A v tu chvíli prý přichází od ruských velitelů výzva. Útoč, nebo zemřeš.  

„Po zhlédnutí ztrát ruští okupanti odmítají jít do bitvy. Vedou s nimi ‚výchovné rozhovory‘ a používají fyzickou sílu, někdy cvičí i střelby, fungují tady i likvidační čety,“ uvedl mluvčí. „Ruské velení nemá jinou možnost, než zapojit do útoků zločince a nově mobilizované lidi, kteří ještě nechápou, kde se to vlastně ocitli,“ dodal.

Anketa

Líbily se vám letošní oslavy 17. listopadu?

3%
86%
hlasovalo: 15471 lidí

Server Ukrajinská pravda uvedl, že z boje bylo vyřazeno už na 319 tisíc agresorů. „Jen za poslední den zničily ozbrojené síly Ukrajiny 640 útočníků, 4 nepřátelské tanky a 4 dělostřelecké systémy,“ uvedl server s odvoláním na informace z generálního štábu ukrajinské armády.

Ukrajinci prý od února 2022 zničili na 5439 tanků, 10 168 obrněných vozidel, 7748 dělostřeleckých systémů, 1563 řízených střel a mnoho dalšího ruského vojenského materiálu.

Mezitím v samotném Rusku oznámil uvězněný radikální nacionalista Igor Girkin, bývalý příslušník tajných služeb, že hodlá v roce 2024 kandidovat na prezidenta Ruské federace.

„Girkin uznal, že jeho příspěvek z 30. srpna, v němž tvrdil, že je lepší než ruský prezident Vladimir Putin, měl za cíl upoutat pozornost předtím, než formálně oznámil svůj záměr kandidovat na prezidenta jako nezávislý kandidát. Girkin tvrdil, že současná ruská vláda se jeho nominace bojí, protože by to narušilo plány Kremlu, aby proti Putinovi kandidovali falešní kandidáti, protože Putin je ‚jediným vítězem (prezidentských voleb), který je již předem znám. Girkin uznal, že kandidovat v ruských prezidentských volbách je ‚jako sedět u stolu a hrát si s podvodníky‘, ale že shromáždit podobně smýšlející ‚patrioty‘ ve volbách je porážkou pro ruské představitele žijící na bludné ‚planetě růžových poníků‘,“ napsal ISW.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Rusové se vydali čínskou cestou, budují v Africe elektrárny, porty,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemravní bahno , 20.11.2023 13:06:25
nejdou na to přes bodák a rozviřování válek jak Američané. Pokračují ve stavbě a posílení plynovodů a ropovodů na jih asijského kontinentu, hospodářství jim vzrůstá na rozdíl od našeho, kde na to berou lidi, když podle ISW je aktivní třetina Rusů v zákopech na UA nebo mrtvá, druhá se potácí mezi zemljankami nalitá vodkou po chřtán a třetí by volila proamerický disent, jen si troufnout. Někdo nám tu asi těžce kecá. Uhraje-li to ve vysoké politice Girkin nebo podobně naladěná persóna, budeme ještě vzpomínat na Putina jako na Gándhího jednadvacátého století. Naše zahraniční politika, je víc politická než hospodářská, hůř než bývala za socialismu. Zlatý Chňoupek, Lipavský je proti němu nevzdělaným, silně zpolitizovaným, silácká gesta předvádějícím, neschopným morem. Čert nám byl posledních 34 let dlužný.

|  16 |  0

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…